U trendu

Spasite odeću ovim trikovima: jedna neočekivana namirnica skida masne fleke sa odeće kao rukom

Ako ste uprljali majicu s masnom hranom, postoji brzo i efikasno rešenje za to, a to je – brašno. Pospite ga na fleku. Ostavite da deluje najmanje 30 minuta ili čak preko noći ako je mrlja od masti jača.

Uklonite višak brašna sunđerom ili papirnim ubrusima. Na ostatak traga nanesite sapun za fleke. Ostavite ga da deluje 15 minuta i operite majicu kao i obično.

Ovim trikovima možete da uklonite još neke fleke
Sok ili vino Ako ste se na večeri s prijateljima zaprljali sokom ili vinom, pomoći će vam vruća voda – isperite odeću u vrućoj vodi kojoj ste dodali deterdžent.

Krv, blato, mlečni proizvodi

Vrućom vodom nemojte pokušavati skinuti mrlje od krvi, blata ili mlečnih proizvoda jer ih može učiniti otpornijim. Krv s odeće uklonite hladnom vodom, a ako se sasušila, odeću natopite u rastvor sode bikarbone i hladne vode.

Trava

Fleke od trave uklonite sirćetom ili belancem. Belance umutite nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Ako ste se odlučili za sirće, pomešajte alkoholno sirće s vodom, i ostavite da deluje 15 minuta. Zatim operite odeću uobičajenim deterdžentom.

Krema

Višak kreme uklonićete tako da mrlju prvo pospete peskom pa potom dobro otresete. Ako je pesak ostao zalijepljen, sastružite ga, a kod kuće operite u vrućoj vodi.

Sladoled

Odeću koju ste uflekali sladoledom natopite kiselom vodom ili običnom hladnom vodom pa operite u veš mašini.

Sos od paradajza ili kečapa

Mrlje od sosa od paradajza ili kečapa pre pranja istrljajte sirćetom. Na mrlje od kečapa možete naneti i dečji puder te pustiti da se osuši. Nakon toga odeću iščetkajte i operite na uobičajen način. Kod mrlja od paradajza i kečapa pomaže i glicerin – pomešajte ga s vodom u omeru 1:1, nakvasite odeću i pustite da odstoji. Operite na uobičajen način.

Krema za sunčanje

Mrlje od kreme za sunčanje uklonite mešavinom deterdženta za pranje posuđa i glicerina. Nanesite na mrlju, lagano utrljajte i potom operite u veš mašini.

Dezodorans 

Ako primetite na odeći mrlje od dezodoransa, najlakše ćete ih ukloniti toplom vodom pomešanom s dve tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta natapanja, odeću isperite i operite u mašini. Suve tragove dezodoransa uklonite vlažnim maramicama, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar