U trendu

Spasite odeću: Saveti uz koje ćete zauvek isterati moljce iz ormara

Izvadili ste iz ormara svoj omiljeni vuneni džemper, a s njim je na sunce izleteo i moljac? To je prvi znak da se u ormaru skrivaju i male gladne larve, koje su zapravo krive za rupe na našoj odeći.

U nastavku pročitajte kako se možete rešiti moljaca i na koji način možete sprečiti njihovo razmnožavanje.

1. Moljci vole prljave tkanine, stoga odeću pre dugotrajnog odlaganja obavezno operite ili odnesite na hemijsko čišćenje.

Često nam se dogodi da npr. sako koji smo nosili dva-tri puta ostavimo u ormaru jer mislimo da se nije zaprljao.

Međutim, mala količina prljavštine, prašine ili znoja koja se u to kratko vreme zalepila za njega dovoljna je da privuče moljce. Ako se na vašim predmetima već nalaze jajašca moljca ili larve, pranje će ih uništiti.

2. Redovno i temeljno usisavajte prostor oko ormara i čistite ormare.

Osim ormara, moljci vole i prostor oko njega. Zavlače se ispod nameštaja, vole tamne uglove i drvene površine, a posebno tepihe, itisone i zavese.

Ako tokom usisavanja primetite moljce u prostoriji, nakon čišćenja odmah bacite kesu iz usisivača ili odstranite ostatke, zavisno od tipa usisivača koji imate, jer se u njima mogu nalaziti jajašca. Takođe redovno čistite i prebrišite svoje ormare jer se i u njih uvlači prašina.

3. Odeću od vune, svile, krzna ili onu napravljenu od drugih životinjskih vlakana stavite u posebne navlake koje ne propuštaju vazduh.

Eventualne otvore na navlakama zatvorite lepljivim trakama. Tako ćete zaštititi komade napravljene od materijala koji su moljcima najprimamljiviji, piše Zadovoljna.hr.

4. Ekstremne promene temperature mogu uništiti larve, stoga zaražene odevne komade na kojima ste ulovili moljca stavite u plastičnu kesu koju ćete potom ostaviti u zamrzivaču na dva dana. Nakon toga proverite ih u toploj prostoriji, operite i tako ćete se rešiti larvi.

5. U ormar stavite prirodne repelente koji će oterati moljce

Kedrovina ima snažan miris koji ih odbija, a jedna od najpopularnijih biljaka za borbu protiv moljaca je i lavanda.

Eterično ulje citronele nakapano na komad prirodne tkanine takođe će pružiti snažan otpor dosadnim malim napastima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.