U trendu

Spasite svoje biljke: Bube i plesan nećete više videti, potreban je samo jedan začin iz kuhinje

Budući da je zima pred vratima, važno je uneti neke promene u rutinu sobnih biljaka kako biste osigurali da prežive. Naime, sobne biljke tokom zimskih meseci miruju, što znači da nisu u aktivnom rastu. Uprkos tome, i dalje su im potrebni pravi uslovi za preživljavanje, poput indirektne svetlosti i udaljavanja od izvora toplote i promaje. Kako bi sobne biljke bile zdrave, vlasnici mogu koristiti i cimet, piše Express.

Ričard Češer, lekar za biljke u Patchu kaže da je važno premeštati biljke u zavisnosti od toga na kakvom svetlu uspevaju.”Dobro proučite svoj prostor i vidite gde svetlost pada ujutro, u podne i uveče. Uvidećete da ovo može biti sasvim drugačije od ostalih godišnjih doba pa proverite na kakvom svetlu vaša biljka uspeva i premestite je u skladu s time. U mračnoj i vlažnoj klimi, plesan se može razviti na biljci. Pospite malo cimeta oko biljke da to sprečite”, savetuje Češer.

Plesan i gljivice pojavljuju se kao mrlje bez boje na tlu, što znači da ih je prilično lako prepoznati. Cimet će vas rešiti i komaraca, a u pitanju je začin koji može pomoći u podsticanju rasta, što ga čini izvrsnim za korištenje tokom cele godine.

Prema stručnjacima iz WeThrifta, cimet u prahu je jedan od “najefikasnijih” načina za ubijanje muva i mušica koje napadaju kućne biljke.

Armen Adamjan, stručnjak za biljke koji vodi TikTok stranicu ‘creative_explained’, rekao je da će “posipanje cimeta oko biljaka” odvratiti sve, od komaraca koji lutaju oko sobnih biljaka do veverica ili voluharica koje grickaju za vaše biljke koje su na otvorenom.

“Ako imate malo cimeta u kući, pospite malo oko svojih biljaka i to će sprečiti pojavi raznih vrsta buba i insekata. Povrh toga, cimet zapravo ima antigljivična svojstva koja će pomoći u sprečavanju bolesti vaših biljaka, a nakon što pospete njime svoje sadnice, to će podstaći njihov rast”, kaže Adamjan.

Osim komaraca, poznato je da cimet odvraća mrave, grinje i razne vrste muva i mušica. Može čak pomoći u odvraćanju pauka od ulaska u vaš dom zbog svog jakog mirisa koji insekti ne vole, a osim tog začina bube i insekte sa sobnog bilja može odvratiti i miris narandže, tačnije narandžina kora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar