U trendu

Spasonosan trik ako nemate klimu: Ove 3 biljke rashladiće celu kuću

Ne morate koristiti klimu, već se rashladite na prirodan način, i biljke vam u tome mogu pomoći

Zelene biljke neće samo ulepšati i osvežiti prostor, već određene vrste čiste vazduh u domu, a neke čak smanjuju vrućine i ublažavaju visoke temperature. Prema NASA-inoj studiji nauke o Zemlji, drveće i biljke prolaze kroz proces koji se zove transpiracija. Koreni biljaka preuzimaju vodu i hranljive materije iz zemlje i dostavljaju ih stabljici i listovima kao deo fotosinteze. Deo vode koja se uvlači kroz korenje izlazi iz biljke kroz pore ili stomate u njenim listovima, otuda dolazi do znojenja. Kako ovaj „znoj“ isparava, toplota se uklanja iz vazduha, što obezbeđuje efekat hlađenja, prenosi Sensa.

Evo koje sobne biljke pomažu da kuća bude hladnija i po ovim paklenim vrućinama:

1. Fikus – Što više lišća biljka ima i što su listovi veći, to će više vlage pustiti u vazduh. Sorte koje imaju tendenciju da uspevaju u vlažnim sredinama upijaće vodu kroz korenje, a zatim oslobađaju vlagu kroz pore na donjoj strani listova.

2. Biljka zmija (Sansevieria) – Sa visokim sadržajem vode, transpiruje i ispušta hladnu vlagu u vazduh. Takođe ispušta kiseonik, održavajući vazduh svežim tokom vrućih letnjih noći. Poznata je i po tome što uklanja toksine iz vazduha.

3. Fikus bendžamin – Jedno od retkih drveća koje dobro raste u zatvorenom prostoru, ovo lisnato drvo pomaže da vazduh bude vlažan i hladan. Odlučite se za visoko deblo sa žbunastim vrhom koji bi mogao poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko njega. Obavezno postavite svoj fikus na srednje osvetljenje kako bi mogao da upija sunčevu svetlost.

Izaberite sve ili neku od ovih biljaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)