U trendu

Spatifilum je biljka koju morate imati u kući: Veruje se da donosi posebnu sreću, a evo šta učiniti da procveta

Magična biljka koja privlači samo dobro

Sobne biljke oplemenjuju svaki prostor i čine ga življim, prirodnijim, lepšim, a jedna od omiljenih biljaka je spatifilum, poznatiji po nazivu „ženska sreća“.

Prema verovanju, spatifilum je pokazatelj ženske sreće, privlači u dom dobru enrgiju, razumevanje, ljubav među partnerima, čisti od negativnih vibracija, ali i usamljenim srcima donosi novu ljubav u život.

Veruje se i da cvet donosi posebnu sreću u dom, a šta učiniti da procveta?

Cvet ove divne biljke je beo, nežan i elegantan, i izdvaja se među masovnim tropskim zelenim listovima spatifiluma. Kako bi procvetala, važno je da biljku redovno presađujete. Ako se ne presađuje redovno, skoro svake godine, „ženska sreća“ stari i prestaje da cveta. Odrasla biljka mora biti presađena deljenjem korena.

Da bi biljka obilno cvetala, pri presađivanju joj je potrebna nova, sveža hranljiva zemlja sa biohumusom. Stara zemlja ne obezbeđuje odgovarajuću količinu korisnih elemenata koji su neophodni za obilno cvetanje.

„Ženska sreća“ voli veoma jako osvetljenje. Najbolje mesto za postavljanje saksije sa spatifilumom jeste na ili blizu prozorske daske. Poželjno je da to bude južna ili istočna strana. Nemojte je saditi u veliku saksiju, jer koren voli da bude „zbijen“. Ovo je biljka koja voli vlagu. Ako je u prostoriji suv vazduh, potrošiće mnogo energije da preživi, a za cvet neće izbiti. Zato se postarajte da u prostoriji postoji dovoljna vlažnost vazduha.

I za kraj, neophodan sastojak je ljubav. Negujte „žensku sreću“ sa puno ljubav i ona će vam sigurno podariti čaroban beli cvet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.