Sprečite smrzavanje cevi dok traje hladno vreme i temperaturni minusi

Cevi mogu biti izložene riziku od smrzavanja kada u njima ima malo vode i temperature naglo padnu. Voda se tada može smrznuti i ništa drugo ne može proći kroz njih, piše Express. Za one koji su više nego ikad zabrinuti za svoje cevi, tehničari Harvey Water Softeners tima podelili su šta uraditi ako su cevi zamrznute, kako sprečiti zaleđivanje cevi i ključne znakove koji pokazuju da su vaše cevi zamrznute.

Stiv Alen, vođa tehničke podrške u kompaniji Harvey Water Softeners, objašnjava kako možete izbeći ovaj čest problem tokom niskih temperatura. Stručnjak za vodu rekao je da postoje “tri ključna znaka” da su vam cevi zamrznute.

1. Nema vode ili samo curi

Kada otvorite slavinu, ako izlazi samo mala količina vode ili je uopšte nema, cev koja vodi do te slavine mogla bi da bude zamrznuta.

2. Cev je zaleđena

Ako je na cevi vidljivo inje, to može biti upozorenje da je unutrašnjost cevi potpuno zamrznuta.

3. Neprijatni mirisi

Kada se cev smrzne, jedini način na koji miris može izaći je povratak u cev, što nažalost znači da može dovesti do neprijatnih mirisa u kući.

Šta uraditi ako su vam cevi zamrznute

Prvo što vlasnici kuća treba da urade je da zatvore slavinu za vodu – obično se nalazi ispod kuhinjske sudopere. Zatim otvorite sve hladne slavine u kući. To će omogućiti protok vode nakon što cevi počnu da se otapaju.

Vlasnici kuća tada moraju da počnu sa odmrzavanjem cevi. Alen je objasnio da je najbolji način za to korišćenje fena za kosu ili grejača.

“Možete koristiti fen za kosu na niskoj brzini ili pokušati da postavite prenosnu grejalicu na zaleđeno područje. Trebalo bi da počnete od slavine i vratite se prema zamrznutom području”, kaže Alen.

Nakon odmrzavanja, trebalo bi da proverite da nema curenja tako što ćete suvom krpom proći duž cevi da vidite jeste li obrisali mokre mrlje. Ako nema curenja, ponovno pustite vodu na slavini.

Kako sprečiti smrzavanje cevi

Postoji nekoliko osnovnih načina na koje vlasnici kuća mogu osigurati da im se cevi ne smrznu – izolacija, redovno korišćenje slavina i održavanje grejanja.

S povećanim životnim troškovima i sve većim računima za energiju, mnogi ljudi ne mogu da priušte zagrevanje svojih domova na isti način kao pre. Stiv je preporučio da se grejanje uključi ranije na nižoj temperaturi tokom posebno hladnih tačaka dana, kao što je, na primer, odmah ujutro.

Izolacija je takođe još jedan ključni način za sprečavanje smrzavanja cevi po hladnom vremenu.

“Iako bi moglo da zvučati očigledno, izolacija vaših cevi spužvastim poklopcima i zaštitama je apsolutno dobar trik i to je mala investicija u poređenju s troškovima popravka puknute cevi za vodu. Posebno bi trebalo da vodite računa o cevima u nezagrevanim prostorijama u vašem domu, kao što je tavan u blizini spoljnih prostora”, kaže Alen.

Omogućavanje pristupa cevima zagrejanom vazduhu takođe je od “vitalne” važnosti za sprečavanje začepljenja ledom i stvaranja pritiska, prenosi Poslovni.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.