Spremate ručak, a zafalilo vam je jaja? Bez nervoze, ovo su odlične zamene za njih

Bilo da ne jedete jaja ili ih nemate pri ruci, a morate napraviti brzi desert, pogledajte kako da ih zamenite. Jaja je obično teško zameniti u receptima, posebno desertima, ali ne i nemoguće. Neke zamene nisu najidealnije, jer se menja ukus i tekstura, ali većina ih je sasvim odgovarajuća.

Što je manje jaja u receptu navedeno, to ih je lakše zameniti, a da to ne utiče mnogo na ukus i teksturu. Zamena jaja u receptima se preporučuje i onima, koji žele da smanje unos masti i holesterola.

Koja je glavna uloga jaja u kolačima? Da učine poslastice laganim i izdašnim, povezuju sastojke (posebno u keksićima i mafinima) i daju vlažnost. Postoji više različitih zamena za jaja, ali ne odgovaraju sva svim receptima. A kada, recimo, pravite palačinke i slična jela, jaja i nisu toliko važna. Možete ih izbaciti, ali ipak u smesu dodajte malo više mleka, voćnog soka ili vode zbog vlažnosti. Da ne budu pretvrde i žilave. Takođe, možete umesto jaja ubaciti pola banane, izgnječene ili jednu do dve kašike pirea od jabuka. Iste zamene možete upotrebiti prilikom pripreme mafina, ali u recept dodajte pola kašičice praška za pecivo više nego je navedeno.

Osnovne zamene:

1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)

1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba

1 jaje = 28 gr pirea od jabuka

1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode

1 jaje = 1 kašika mlevenih semenki lana i 2-3 kašike tople vode

1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode

1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo

Slana jela

Ako pravite musake, čuftice, pljeskavice, peciva ili neka predjela jaja u ovim receptima možete zameniti kukuruznim ili krompirovim skrobom, brašnom od celovitog zrna, hlebnim mrvicama, krompir pireom ili pire krompirom u prahu. Ispitujte i eksperimentišite dok ne pronađete pravi omer i zamenu za vaša omiljena slana jela. Dve do tri kašike navedenih sastojaka mogu zameniti jedno jaje.

Kako upotrebiti mlevene semenke lana

Ako imate mleveni lan i njega možete iskoristiti kao zamenu. Pomešajte mlevene semenke lana sa kipućom vodom – 1 kašika lana na 3 kašike vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i onda dodajte u recept umesto jajeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.