Šta gajiti u bašti (2)

Već smo pomenuli neke vrste baštenskog cveća i žbunja. Evo još nekih.
Jedna vrsta cveća koja cveta u jesen i veoma je rasprostranjena kod nas jeste hrizantema. Mogu se nabaviti niske vrste koje se gaje u saksijama i visoke, koje se gaje u bašti. Cvetovi hrizantema su različitih boja i oblika. Ova biljka cveta među poslednjim u godini. Razmnožava se reznicama ili deljenjem korena. Prezimljava u bašti. Visoke baštenske hrizanteme treba vezivati tokom leta jer izrastu veoma visoko, a stabljike su dosta tanke pa se ponekad saviju. Cvetovi su beli, roze, crveni, žuti, a i oblika ima mnogo. Mogu biti loptasti, zvezdasti, nazubljeni.
Kana je visoka tropska i suptropska vrsta koja se vrlo uspešno gaji i kod nas. Može se razmnožavati deljenjem rizoma. Cvetovi su joj crveni, roze, narandžasti, a i ima i drugih varijeteta. To je višegodišnja biljka koja voli osunčana mesta. Neke divlje vrste kane mogu da narastu i preko tri metra, dok ove kultivisane, koje rastu kod nas, budu niže. Međutim, veći primerci izrastu i do dva metra.
Žbun aukuba je veoma popularna forma u našim krajevima. Biljka potiče iz Japana i Kine. Odlikuje se mesnatim lišćem tamnozelene do svetlozelene boje sa žutim tačkicama. To je dvodoma biljka, dakle, postoje i muške i ženske varijante. Lišće je zeleno tokom cele godine i izgleda veoma lepo. Može da naraste prilično visoko, a i dosta u širinu.
Veoma popularna vrsta kosmos ima cvetove različitih boja. Postoje patuljaste varijante, ali i one koje izrastu i do metar visine. Cveta od juna do septembra. Seje se u proleće. Voli sunčana mesta i ne zahteva nikakvu posebnu negu.
Razmislite šta biste voleli da imate u svojoj bašti. Mi vam želimo da uživate gledajući kako vaše biljke lepo napreduju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.