U trendu

Šta NIPOŠTO ne smete staviti u mašinu za sušenje veša?

Osetljivi materijal grudnjaka u mašini za sušenje će se oštetiti, a u nju ne treba stavljati ni oprane krpene patike „tenisice“ i papuče, odeću s printovima i ukrasima, a nikako vunu.

Mašine za sušenje veša zamenile su klasični način sušenja u mnogim domovima. Ubrzale su postupak sušenja, slaganja i odlaganja odeće u ormar, ali zbog visokih temperatura neku odeću je bolje ne sušiti u njoj, jer se može skupiti ili oštetiti.

Grudnjaci

Visoke temperature mogle bi uništiti materijale od kojih je napravljen grudnjak i promeniti njegov oblik. Operite ih pa osušite na vazduhu kako bi zadržali oblik, savetuju 24sata.

Ruksaci i kese za višekratnu upotrebu

Njih treba često prati i čistiti, ali ne i stavljati u sušilicu, osim ako nisu izrađene od 100 posto pamuka. Zbog topline se mogu skupiti i uništiti njihova unutrašnja struktura.

Koža

Čak i ako ste u gužvi, nemojte pokušati da sušite kožu, čak ni veštačku. Zbog velike topline ona se može iskriviti ili pući.

Svila i osetljive tkanine

Nežne tkanine poput svile i čipke nikada ne bi trebalo da idu u sušilicu. Zbog velike vrućine mogu se naborati ili uništiti.

Oprema za vežbanje

Većina današnje odeće za vežbanje izrađena je od vlakana koja upijaju vlagu. Da bi zadržali oblik i svojstvo upijanja vlage, izbegavajte mašinu za sušenje i ostavite da se nakon pranja osuše na vazduhu.

„Tenisice“

Nakon pranja „tenisica“ i sličnih patika od platna – preskočite mašinu za sušenje. Velika vrućina može uzrokovati odvajanje đona i krivljenje materijala. Ostavite ih da se osuše na vazduhu najmanje 24 sata pre nego što ih ponovo obujete.

Za brže sušenje, napunite cipele starim novinama. Stranice će upiti vlagu i ubrzati sušenje.

Džemperi

Pleteni džemperi mogu izgubiti oblik ako se pogrešno operu. Uništiti ih možete i sušenjem na visokoj temperaturi. Vlakna se mogu smanjiti ili istegnuti.

Prirodno i veštačko krzno

Prekomerna vrućina može uzrokovati pucanje ili ispadanje krzna. Jednostavno ga obesite da se osuši na vazduhu i sunčevoj svetlosti. Što se tiče veštačkog krzna, vlakna se na toploti mogu zaplesti.

Gumene prostirke i tepisi za kupatilo

Prostirke prenose bakterije, pa ih treba često prati i dezinfikovati u vrućoj vodi. Međutim, nikada ih ne treba stavljati u mašinu za sušenje odeće na jaku toplotu. Gumena podloga može se raspasti i rastopiti.

Kupaći kostimi

Kupaće kostime treba prati hladnom vodom. Ali nakon pranja, ostavite da se osuše na vazduhu jer će se u mašini uništiti materijal.

Neke čarape

Bilo da su svilene čarape ili vunene, one se trebaju sušiti na zraku kako se ne bi sakupile i uništile.

Odeća sa šljokicama i perlicama

Ako imate odeću sa šljokicama ili perlicama, držite ih podalje od sušilice. Majice sa zalepljenim printovima ili ukrasima takođe nemojte stavljati u sušilicu jer će toplota otopiti lepak, a perle i šljokice ispasti.

Papuče

Nemojte ih stavljati u mašinu za sušenje. Zbog toplote mogu se odvojiti, a ukrasi rastopiti.

Vunena odeća

Nikakva odeća od vune ne bi trebalo da ide u sušilicu. Mogla bi se skupiti, a vlakna se mogu isprelepiti i uništiti.

Tkanina s mrljama od ulja

Nemojte sušiti masne krpe ili odeću uprljanu uljem ili benzinom. Zbog velike vrućine one se mogu i zapaliti.

Sve što nije odeća

Ne stavljajte ništa u sušilicu dok ne proverite džepove kako u njima ne bi nešto ostalo.

(24 sata, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.