U trendu

Šta radite s talogom od kafe? Naučnici otkrili fantastičan način upotrebe

Mogli bismo da proizvodimo beton koji je 30 posto jači preradom i dodavanjem pougljeničnog taloga kafe u smesu, otkrili su istraživači s australijskog univerziteta RMIT.

Njihov novi recept mogao bi da reši više problema u isto vreme.

Svake godine svijet proizvede neverovatnih 10 milijardi kilograma otpada od kafe. Većina završi na deponijama. “Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer emituje velike količine gasova staklene bašte, uključujući metan i ugljen  dioksid, koji doprinose klimatskim promenama”, objašnjava inženjer Ražev Rojčand sa Univerziteta RMIT, piše Science Alert.

Organski proizvodi poput taloga od kafe ne mogu se dodati direktno u beton jer propuštaju hemikalije koje oslabljuju čvrstoću građevinskog materijala. Zato je tim, koristeći niske nivoe energije, zagrejao talog od kafe na više od 350°C (oko 660°F) dok mu je uskraćivao kiseonik.

Taj proces naziva se piroliza. On razgrađuje organske molekule, što rezultira poroznim ugljem bogatim ugljenikom koji se naziva biougalj, koji može stvoriti veze s cementnom matricom i time se ugraditi u nju.

Rezultati su bili iznenađujući: beton s 15 posto sedimenta, koji je zagrejan na 350 stepeni, imao je čvrstoću povećanu za 30 posto. Eksperiment je imao dve velike prednosti, prva je bila povećana čvrstoća građevinskog materijala, a druga prednost je ekološka, ​​jer talog kafe može zameniti pesak, što s vremenom može dovesti do manjeg vađenja peska i ugrožavanja okoline.

Rojčand i kolege takođe su pokušali da piroliziraju talog kafe na 500°C, ali nastale čestice biouglja nisu bile tako jake.

Istraživači upozoravaju da još uvek moraju proceniti dugoročnu trajnost svog cementnog proizvoda. Sada rade na testiranju kako se hibrid kafa-cement ponaša u ciklusima smrzavanja/odmrzavanja, upijanju vode, abrazijama i mnogim drugim stresorima.

Tim takođe radi na stvaranju biouglja iz drugih izvora organskog otpada, uključujući drvo, otpad od hrane i poljoprivredni otpad. “Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali ova uzbudljiva otkrića nude inovativan način da se uveliko smanji količina organskog otpada koji odlazi na deponiju”, kaže inženjerka RMIT-a Šenon Kilmartin-Linč,a prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar