U trendu

Šta radite s vodom u kojoj ste kuvali testeninu? Ako je bacate, pravite veliku grešku

Ako oceđenu vodu od testenine bacite nakon kuvanja, pravite veliku grešku. Mnogi ljudi ne znaju da voda u kojoj se prethodno kuvala testenina sadrži veliku količinu skroba, koji sosovima daje savršenu svilenkastu teksturu.

Kuvari skrobnu vodu nazivaju i „tečnim zlatom“, upravo zato što su samo dve-tri kašike dovoljne da se bilo koji sos pretvori u najukusniji dodatak testenini, piše Reader’s Digest.

Da biste izvukli maksimum iz pripreme testenine, i da bi vaša voda imala najbolju gustinu i ukus, važno je da pri kuvanju testenine ne preterujete sa količinom vode. Sipajte vode u šerpu samo toliko da pokrije testeninu.

Kada se testenina skuva u vodi ostaje koncentracija skroba, što će svakom sosu ili supi u koje dodate malo vode sa skrobom dati svilenkast izgled i baršunastu teksturu. Ako stavite ulje u vodu da sprečite da se testenina lepi, nemojte. Umesto toga, u prvih nekoliko minuta testeninu dobro izmešajte i stavite da se kuva na laganoj vatri.

Skrobna voda u kojoj se kuvala testenina sprečava odvajanje ulja i vode iz sosa, čineći sos glatkom, jedinstvenom mešavinom. Dakle, svaki put kada kuvate testeninu, oceđenu vodu ostavite po strani i dodajte nekoliko kašika u so.

Iako je za sos dovoljno samo nekoliko kašika, ne bacajte preostalu skrobnu vodu. Sipajte u kalupe za led i zamrznite. Svaki put kada pripremate rižoto, sos, gulaš ili čak supu, dodajte dve zamrznute kocke i vaše jelo će dobiti potpuno novu dimenziju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.