U trendu

Stanari oprez, upravnici ovo ne smeju da rade

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je potrebna jača aktivnost inspektora kako bi se predupredili i otklonili problemi pri obradi ličnih podataka vlasnika stanova koje obrađuju upravnici zgrada.

Kako je navedeno na sajtu poverenika, upravnik stambene zajednice treba da prikuplja podatke od samih vlasnika i zakupaca, ali to često nije slučaj, što otvara probleme istinitosti i ažurnosti tih podataka i njihovog zasnivanja na verodostojnom izvoru.

Dodaje se da bi upravnici podatke koje obrađuju, odnosno ime prezime i jedinstveni matični broj, morali da koriste samo za sprovođenje neophodnih poslova, poput naplate troškova za tekuće održavanje zgrade, dok se dešava da te podake često koriste u druge svrhe, na nedopustiv način.

„Tako na primer na oglasnoj tabli upravnici objavljuju iznose koje pojedini vlasnici stanova duguju“, naveo je poverenik.

Poverenik je dodao da trenutno sprovodi postupak nadzora jer se u nekim opštinama vrše i obrade podataka o brojevima ličnih karata vlasnika stanova, a u nekim ne.

Poverenik podseća da je u vreme usvajanja Zakona o stanovanju apelovao da se još jednom preispitaju rešenja kojima se obrada velike količine ličnih podataka građana poverava do tada nepostojećoj strukturi upravnika.

Dodaje da je povodom programa obuke profesionalnih upravnika koji je sprovodila Privredna komora, upozoravao na to da program obuke ni u jednom delu ne obuhvata pitanja zaštite podataka o ličnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar