U trendu

Stari, dobri trik: Promenite boju hortenzijama kada god poželite!

Za mnoge nema lepšeg godišnjeg doba od proleća, kada cveće cveta i kada su parkovi i bašte prepuni prelepih plodova.

Jedna od vrsti cveća u čijoj sadnji uživaju mnogi baštovani su i hortenzije, višegodišnja biljka koja raste u obliku grma, a prepoznatljiva je po velikim, loptastim cvetovima u bojama od tamno ljubičaste do svetlo roze boje. I da, moguće je promeniti njihovu boju, tako da jedne godine budu ljubičaste, druge plave, a one treće roze – potrebno je samo da znate jedan dobar trik.

Naime, boja cvetova ove biljke zavisi od pH vrednosti zemljišta. Plavi cvetovi hortenzije javljaju se na kiselom tlu, dok su beli i ružičasti cvetovi karakteristični za alkalno ili neutralno zemljište. Kisela tla sa pH nižim od 5.5 obojiće cvetove u plavo, dok zemljišta sa pH višim od 5.5 donose ružičaste, a ponekad i crvene cvetove. Neutralno tlo stvaraće kombinacije plavih i ljubičastih cvetova. Na bele cvetove, pH zemljišta nema uticaja, pa će beli ostati takvi kakvi jesu, bez promena.

Kako da promenite boju hortenzijama?

Ako želite da vaša hortenzija ima plavo – ljubičaste tonove, zemljište oko nje mora da bude više kiselo. Kiselo zemljišta će pomoći da se aluminijum prenese u biljke, što će usloviti plavu boju. Zapravo, plavi cvet može da se dobije i ako hortenziju svakih 7 do 14 dana zalivate već spomenutim aluminijum – sulfatom. Isto se može postići ako se tlu dodaju borove iglice, talog od kafe i slično.

Ako je vaša hortenzija plava, onda znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište. Organsko đubrivo možete da napravite od ostataka iz vaše kuhinje, kao što su talog od kafe ili kora od banane.

Zemljištu možete da dodate pepeo, smrvljene ljuske jajeta ili posebna gnojiva na bazi fosfora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.