Stari indijski trik za rashlađivanje kuće: Prirodno rešenje, a potpuno je besplatno

Hladniji dom bez klime i ventilatora za svega par minuta

Dok se borimo s letnjim vrućinama i sparinom kad je oblačno, često posežemo za klima- uređajima i ventilatorima kako bismo rashladili svoje domove, što se odražava na mesečni račun za struju. Međutim, postoji drevni indijski trik koji može rashladiti vaš dom za samo nekoliko minuta, bez potrebe za električnim uređajima. Ovaj trik koristi prirodne zavese i vodu kako bi stvorio osvežavajuću atmosferu u vašem domu.

U Indiji, gde temperature idu i do pedeset stepeni, a U Delhiju je 29. maja izmerena upozoravajuća brojka od čak 52,9 °C, ovaj trik se koristi vekovima.

Tradicionalna metoda sa zavesama od vetivera

Vetiver je biljka koja se vekovima koristi u Indiji zbog svojih prirodnih rashladnih svojstava. Indijci su razvili metodu koja uključuje postavljanje zavesa napravljenih od vlakana vetivera na otvore u kući – vrata i prozore. Kada se ove zavese prskaju vodom, one hlade vazduh koji prolazi kroz njih, stvarajući prijatnu i osvežavajuću atmosferu unutar doma.

Kako primeniti ovaj trik kod kuće

Nabavite zavese od prirodnih materijala: Iako vetiver nije svuda dostupan, možete koristiti zavese od bambusa ili drugih prirodnih materijala.

Postavljanje: Postavite ove zavese na prozore i vrata koja su izložena direktnom sunčevom svetlu.

Prskanje vodom: Redovno prskajte zavese hladnom vodom tokom najtoplijih delova dana.

Uživanje u hladnoći: Kako voda isparava, vazduh postaje prijatno hladan i vlažan, donoseći osveženje bez upotrebe električnih uređaja.

Prednosti prirodnog hlađenja

Ekološki prihvatljivo: Ova metoda ne zahteva električnu energiju, što je čini ekološki prihvatljivom.

Ekonomično: Štedite novac jer nema potrebe za skupim uređajima i visokom potrošnjom struje.

Zdravije: Prirodna vlaga može biti korisna za disajne puteve i kožu, za razliku od suvog vazduha iz klima-uređaja.

Modernizovana verzija

Danas mnogi koriste debele, neprozirne zavese umesto tradicionalnih vetiver zavesa. Ove moderne zavese, kada se prskaju vodom, mogu pružiti sličan efekat hlađenja. Važno je koristiti hladnu vodu i prskati redovno kako bi se održao efekat hlađenja tokom celog dana.

Ovaj drevni indijski trik pruža jednostavan, prirodan i efikasan način da rashladite svoj dom tokom vrelih letnjih dana. Isprobajte ga i uživajte u prijatnoj temperaturi bez potrebe za klima uređajem ili ventilatorom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.