U trendu

Starinski način ukrašavanja jaja: Lukovina i čarape odlaze u zaborav, oduševiće vas tehnika sa slamom

Bliži se Uskrs, a domaćice već uveliko prikupljaju ideje za farbanje jaja. U moru sličnih izdvaja se jedna koja nije jednostavna, ali je fantastična

Na Veliki petak domaćice počinju da farbaju jaja. Danima pre toga se priprema potreban materijal, od boja, preko lukovine, ukrasa i šljokica, ali retko ko zna da su nekada žene jaja ukrašavale jedinim što im je tada bilo dostupno, a to je – slama.

Ova tehnika nije jednostavna i zahteva dosta truda, ali rezultat je takav da niko neće moći da odvoji oči od njih, piše  Glossy.

Od slame se mogu napraviti razni oblici, ali je potrebno mnogo strpljenja. Ako ste umetnička duša ovaj način ukrašavanja jaja će vas impresionirati, a ako niste možda je bolje da je zaobiđete i priklonite se nekih jednostavnijim tehnikama poput crtanja svećom, flomasterima, ukrašavanje folijama i tome slično.

Postupak:

Jaja kao i u svakom drugom postupku prvo operite, stavite da se skuvaju i ofarbajte ih u boju po želji. Zatim ih stavite da se prohlade, pa onda tek na red dolazi slama.

Najbolje je da koristite onu od ječma i raži, ali ako nemate poslužiće i pšenica.

Svetlije tonove možete dobiti tako što ćete slamu potopiti u vodu i ostavite da prenoći, posle toga je iznesite na sunce da se osuši. Osušena slama menja boju i uz malo sreće možete dobiti varijacije od zelene, plave do ljubičaste… tonovi su jako nežni.

Ako nemate slamu možete koristiti ukrasne trake. Važno je da budu tanke, a detaljan postupak izrade pogledajte u video prilogu koji sledi:

Sve što treba da uradite jeste da slamku potopite u vodu i onda je isecite po dužini pa je tupim nožićem ispravljajte. Tračice oblikujte i seckajte u zavisnosti od motiva koji želite da dobijete i onda ih nalepite na jaje pomoću lepka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.