U trendu

Stavite ovu voćku pored krompira, nikad neće proklijati – i još puno trikova za duže trajanje namirnica

Jedna trula jabuka u korpi s ostalima pokvariće i ostale, zbog gasa etilena koji ispušta, ali ako trulu jabuku prebacite u kutiju s krompirom, produžiće mu život, jer sprečava klijanje krompira. To je tek jedan od trikova koje je dobro znati u kuhinji, da biste duže sačuvali namirnice i održali njihov kvalitet.

Pored toga, evo još nekih:

Sitne kolače ili fine kekse kojih ste napekli u velikim količinama za praznike odložite u plastičnu posudicu i držite u hladnjaku s komadićem hleba koji će povući vlagu kad je kolačići počnu gubiti. Tako će duže ostati prhki i jestivi.

Povrće poput salate, krastavaca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom pre nego što ih odložite u hladnjak, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje. Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno istisnuli vazduh. Uvelu salatu možete spasiti ako je uronite u ledenu vodu. Veliku posudu napunite hladnom vodom i ponovno će izgledati sveže.

Paradajzu i gljivama više odgovaraju papirnate vrećice. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir, jer tako neće ispuštati tvari koje potiču kvarenje.

Celer ili brokoli duže će zadržati svežinu ako se zamotaju u prozirnu foliju. Tako mogu stajati u hladnjaku i do dve sedmice.

Luk će duže ostati svež ako ga obesite u za to predviđenoj mrežici, a mladi luk možete oprati, osušiti i narezati. Ubacite ga u plastičnu flašu i stavite je u zamrzivač.

Umesto u originalnoj ambalaži ili plastici zamotajte sir u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu – tako će puno duže trajati. Mekše sireve spremite u aluminijumsku foliju, a brojni kuhari čuvaju ga u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv plesni.

Gledano uopšteno, da biste sprečili bacanje hrane, namirnice koje treba brže potrošiti čuvajte na prednjem delu police ili u nivou očiju u hladnjaku.

Zaledite sveže začine 
Sveže začinsko bilje možete spremiti u led. Naseckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite pa iskoristite za kuvanje umaka, supa i variva.

Sačuvajte limun duže
Ako trebate samo nekoliko kapi limuna, izbušite rupicu čačkalicom i kroz nju iscedite sok pa čuvajte limun u hladnjaku.

Bobičasto voće
Sveže jagode, maline i borovnice nakvasite u ledenoj vodi sa sirćetom – razredite sirće u vodi u odnosu 1:10, namočite voće, ocedite i dobro osušite. Bobičasto voće nakon toga možete čuvati danima u papirnatoj vrećici jer je sirće prirodni ubica plesni i sredstvo za dezinfekciju.

Paradajz čuvajte izvan hladnjaka
Paradajz odložite tako da leže na onoj strani gde raste peteljka, na ravnoj površini. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer ih hladnjak isušuje. Ako nemate dovoljno prostora, pokrijte vrhove paradajza selotejpom kako ne bi imale dodir sa vazduhom pa složite jednu na drugu.

Peteljku banana umotajte u foliju da se spreči oslobađanje etilena pa će duže trajati. Ako se počnu kvariti, narežite ih i zamrznite za pripremu smoothieja. Kruške neka budu na sobnoj temperaturi dok ne sazru pa ih držite u papirnatoj vrećici u hladnjaku.

I brašno može u zamrzivač
Brašno koje planirate čuvati duže zamotajte u vrećicu i na nekoliko sati stavite u zamrzivač kako bi hladnoća neutralisala od nametnika, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.