Stavljate li neke od ovih namirnica u frižider? Pravite veliku grešku

Većinu namirnica koje kupimo stavljamo u frižider, misleći da je tako najispravnije da bi se one očuvale. Međutim tu i te kako grešimo. Neke namirnice u frižideru gube ukus, miris, neke će se stvrdnuti, propasti…

Recimo, stavite li u frižider paradajz, koje baš svi stavljamo u frižider, on će izgubiti svoj bogati i puni ukus jer će hladni vazduh zaustaviti proces sazrevanja. Najbolje je držati ga u korpi na sobnoj temperaturi ili na suncu ako je blaga temperatura.

Beli luk takođe držimo u frižideru, a ne bi trebalo jer će on s vremenom proklijati ili će postati gumen. Bolje ga je zato držati na hladnom i suvom mestu.

Šta još ne stavljati?

Neki u frižider stavljaju i krumpir, a to je ogromna greška jer on će u frižideru zbog hladnijeg vazduha pretvoriti skrob u šećer i imaće slatkasti ukus. Krompir se čuva na hladnom, ali ne prehladnom suvom i mračnom mestu.

Luk se takođe čuva na suvom i na normalnoj sobnoj temperaturi. U frižideru će omekšati i poplesniviti, a o mirisu da i ne govorimo. Držite ga van frižidera, ali ne blizu krompira jer jedan drugog teraju na propadanje.

Med nikako nemojte stavljati u frižider jer će se stvrdnuti i šećer, ako ga ima unutra, će se kristalizovati. Med može da stoji na sobnoj temperaturi i zanimljivo je, on nema rok trajanja.

Maslinovo ulje mnogi stavljaju u frižider, ali njega treba čuvati na mračnom i ne previše hladnom mestu, ali ne u frižideru jer će mu se promeniti sastav i postaće veoma gusto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.