Štedite, a računi za struju su vam sve veći i veći: Ovo je razlog

Ako vam stižu veći računi za struju, razlog može biti baš ovaj

Stručnjak je skrenuo pažnju na jednu uobičajenu grešku koja može značajno uticati na visinu računa – postavljanje termostata na pogrešno mesto u kući.

Položaj termostata ima ključnu ulogu u određivanju visine vaših računa, prema članku na Express.co.uk. Rajan Harison sa Energyadvicehelpline.org objašnjava da mnogi prave ovu često zanemarenu grešku kada je reč o termostatima.
„Jedna od čestih grešaka koje ljudi čine je postavljanje termostata na pogrešno mesto u kući. To znači da termostat ne može precizno meriti temperaturu okoline, što na kraju dovodi do viših troškova“, objašnjava Harison.

On preporučuje da termostat postavite na unutrašnji zid prostorije koju često koristite, kao što je na primer dnevni boravak.

Ova jednostavna promena može rezultirati značajnom uštedom novca. Harison ističe da je važno izbegavati postavljanje termostata na mestima gde postoji promaja, jer promaja uzrokuje oscilacije temperature koje mogu povećati potrošnju energije.
Nejtan Martin-Nikols iz kompanije koja se bavi vodoinstalacijama i grejanjem navodi da treba izbegavati postavljanje termostata u određenim prostorijama kao što su kupatilo i kuhinja.

“Iako možda inače provodite puno vremena u kuhinji, vlaga u vazduhu od kuvanja i pranja može pokvariti termostat i takođe uticati na temperaturu u domu”, objasnio je, navodeći da slično važi i za kupatilo gde vrući tuš takođe utiče na temperaturu. “Osim toga, kupatila su obično hladnija, tako da ne želite da termostat postavite na neku temperaturu misleći da vam je cela kuća jednako hladna.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.