U trendu

Štete korenu: Tri najveće greške s orhidejama koje pravimo tokom leta

Jedna od najlepših i najzahtevnijih biljaka lako se može nepovratno uništiti zalivanjem naročito tokom leta.

Orhideje su pre svega vrlo osetljive. Upravo su zato na glasu kao cvet za koji se nije lako brinuti, a mnogo je grešaka u tom procesu koje mogu dovesti do slabljenja ili truljenja korena i na kraju, uvenuća. Neke od tih grešaka najčešće radimo u letnjim mjesecima kada su temperature više.

1. Zalivamo orhideju ledenom vodom

Na više strana sigurno ste mogli da čujete savet kako umesto klasičnog zalivanja orhideja ili pak tuširanja možete jednostavno na zemlju u saksiju staviti par kockica leda i pustiti ih da se otope. Zbog ovog saveta mnogi misle kako je mogu i klasično zaliti ledenom vodom. Međutim, previše ledene vode može nepovratno oštetiti koren. Ako je vaša orhideja u vrlo maloj saksiji u kojoj nema mnogo zemlje tj. ledena voda prebrzo i lako može dopreti do korena, suzdržite se od zalivanja i koristite klasičnu hladnu vodu, prenosi Zadovoljna.hr.

2. Previše zalivamo orhideju

Visoke temperature brzo isušuju zemlju u saksiji i zbog toga neki misle da je orhideji potrebno puno više vode tokom leta. Istina, ponekad vaš cvet i te kako može dehidrirati zbog nedostatka vode, ali pripazite kako ga ne biste previše zalivali jer će to dovesti do gljivičnih infekcija korena. Pratite svoje orhideje i proredite tempo zalivanja ako primetite da im više vode ne odgovara, čak i ako vam se zemlja učini previše suvom.

3. Izlažemo je neprimerenom svetlu

Naša komplikovana primadona brzo može dehidrirati ako je izložena direktnom suncu, ali i izgubiti cvet ako je u previše tamnom okruženju. Najbolje mesto za njih je prostorija koja ima puno prirodnog svetla tokom celog dana, ali nipošto ih nemojte pozicionirati na direktno sunce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar