U trendu

Stižu temperature preko 30 stepeni Celzijusa: Evo kako da brzo rashladite dom

Iznenadni toplotni talasi zagrevaće vaš životni prostor brže nego što očekujete, pa ako ga nemate ili još uvek niste servisirali klima uređaj, mogli biste da dočekate neprijatno popodne na kauču. Obavljanje svakodnevnih kućnih poslova u takvim uslovima je teško i može biti frustrirajuće.

Kako se ovog leta ne bi kupali u znoju, stručnjaci za portal Homes & Gardens predložili su nekoliko efikasnih načina za brzo rashlađivanje stana.

Stvorite protok vazduha

Ovaj savet je najbolje primeniti u kućama gde se savetuje otvaranje jednog prozora na donjem spratu, a drugog na suprotnoj strani na gornjem spratu – tako topli vazduh izlazi kroz gornji prozor. Ako ste u stanu, jednostavno otvorite prozore na suprotnim stranama, ali dijagonalno da ne bi promaja bila prejaka.

Pomerite dušek na pod

Da, i ovo čini razliku. Ako samo stavite dušek na pod, biće bar malo hladnije, a stvar još bolje funkcioniše ako imate podrum – u letnjim mesecima biće pravo osveženje preko noći i bolje ćete spavati nego na višim spratovima gde je strujanje toplog vazduha prisutnije.

Držite unutrašnja vrata otvorena

Drugi način za hlađenje kuće je da sva unutrašnja vrata budu otvorena. Čak i ako nemate klima uređaj na raspolaganju, tako ćete bar sprečiti da topli vazduh ostane „zarobljen” u jednoj prostoriji, pa će se ukupna temperatura blago regulisati.

Koristite zatamnjene zavese

Zavese za zamračivanje ili roletne treba navući tokom letnjih vrućina. Na ovaj način sprečićete da sunce direktno „udari” u prostoriju i smanjićete njeno dodatno zagrevanje, prenosi Jutarnji.hr.

Usmerite ventilator u kantu sa ledom

Da li vam je potrebno brzo i efikasno rešenje? Kanta leda ispred ventilatora brzo će osvežiti zagrejani prostor. Ovo možete koristiti i tokom noćne vrućine, a među korisnim „uradi sam“ rešenjima je i prskalica za vodu u frižideru. Tako da možete s vremena na vreme poprskati sobe hladnom maglom.

A šta izabrati u večitoj dilemi – otvoriti ili zatvoriti prozore kada je vruće? Iako će mnogi u početku pohrliti na kvaku, stručnjaci savetuju da se prozori drže zatvorenima po vrućem vremenu, čak i ako prostorija nije dovoljno hladna. Otvarajući ga, rizikujete da će malo hladniji vazduh izaći i biti zamenjen toplijim vazduhom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.