U trendu

Stručnjak objasnio zašto iz vrta ne treba počupati sav korov: Ima jednu važnu svrhu

Pre nego sa svog travnjaka počupate dosadne maslačke i detelinu, možda bi trebalo da razmislite o insektima koji se njima hrane, rekao je dr. Anton Rozenfild iz hortikulturne organizacije Garden Organic.

„Mnoge su biljke koje čine korov stvarno dobar izvor polena i nektara“, kaže Rozenfild.

“Moramo zauzeti drugačiji pogled na korov. Postali smo previše uredni i postoji opasnost da upotrebom herbicida smanjujemo biorazličitost u našim vrtovima koji postaju ekološke pustinje.”

Nektar je inače, objasnio je, izvor energije i šećera za razne insekte uključujući i pčele, dok im polen daje potrebne belančevine – a maslačak je pri samom vrhu po proizvodnji polena. Zato dr. Rozenfild savetuje: razmislite koje biljke spadaju u korov

“U korov spadaju i neki od najvećih proizvođača nektara kao što je npr. čičak, maslačak i kopriva pa pokušajte u svojim vrtovima da ostavite barem manji deo.“

Maslačak

“Maslačak je idealan za mnoge insekte jer ima jako dug period cvetanja. Cveta rano kada još nema puno druge hrane i nastavlja sa cvetanjem sve do jeseni. Uz to, privlači 90 različitih vrsta pčela i 25 vrsta leptira i četvrti je najveći proizvođač nektara među biljnim vrstama.

Kopriva

Izvrsna je za sve insekte biljojede i predstavlja vredno stanište nekim vrstama leptira.

Detelina

Detelina premošćuje važnu ‘rupu’ u ishrani insekata u kasno leto, proizvodeći polen i nektar kad mnoge druge vrste već završe sa cvetanjem, a posebno je dobra za medonosne pčele i bumbare.

Mačja trava

Ova je trava leti i zimi važno utočište za insekte poput leptira, pčela i bubamara pa deo nje u vrtu ostavite nepokošen, kako biste im pomogli, savetuje stručnjak, a prenosi Večernji list.

Šumska krbuljica

Često viđena na seoskim šetnjama, ova trava pruža dobru hranu muvama i uopšteno privlači bube s kratkim jezikom, a rano cvetanje u maju i junu čini ga privlačnim i za pčele i za parazitske ose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.