U trendu

Stručnjak otkrio koliko često treba menjati četku za WC šolju, mnogi će se zgroziti

Iako, većina nas zaboravlja na toaletnu četku i nikada je ne menja, stručnjaci kažu da bi trebalo da je menjamo češće nego što mislimo jer je ona prenosilac bolesti.

Pokušajte da se setite kada ste poslednji put promenili četku za toalet. Većina nas se verovatno ni ne seća, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da ga menjate najmanje svakih devet meseci da biste sprečili širenje klica. Zato kada sledeći put budete čistili toalet, razmislite o bakterijama koje vrebaju oko vas, prenosi Metro.

Nik Šeklok iz Online Bedrooms objašnjava: “Ne shvatamo koliko često moramo da menjamo stvari u svom domu sa higijenske tačke gledišta. Ako stvari izgledaju čisto, jednostavno ih ostavljamo. Međutim, postoji realna opasnost ako ne zamenite neke od stvari, kao što je četka za toalet, jer bakterije koje se zadržavaju mogu da izazovu širok spektar zdravstvenih problema.“

Prljava četka ne samo da neće dobro očistiti vaš toalet, već vam može preneti razne bolesti. Prema rečima Elizabet Skot, kodirektora Simmons centra za higijenu i zdravlje kuće i zajednice, ako neko u vašem domaćinstvu ima gastrointestinalnu bolest, četka postaje „zarazni materijal“ i treba je baciti u smeće.

Vodoinstalater Geri Džonson takođe dodaje:

“Imajte na umu da četka za toalet ne samo da sadrži bakterije iz toaletne vode, već može da zarobi izmet ili toalet papir, što je nehigijensko i nezdravo. Smernice preporučuju bacanje plastičnih četkica koje su promenile boju, imaju savijena vlakna ili imaju miris čak i nakon čišćenja. Pored toga, trebalo bi da dezinfikujete glavu četkice nakon svake upotrebe ili najmanje jednom nedeljno. Ovo je nešto što se očigledno zanemaruje.

U istraživanju koje je sproveo Consumer Reports, više od 77 odsto ispitanika priznalo je da nikada nije čistilo četku za toalet, a neki su tvrdili da nisu bili svesni da je to neophodno. Na sreću, nije previše teško. Potopite četku sat vremena u kantu ključale vode sa nekoliko kapica izbeljivača, poprskajte dršku sprejom za dezinfekciju, a zatim vratite sve na mesto kada se osuši.

Silikonske četke obično treba da se menjaju ređe od tradicionalnih plastičnih opcija jer sadrže manje klica, a zabrinutost za životnu sredinu možete ublažiti zamenom samo glave četkice ili odabirom alternative bez plastike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar