U trendu

Stručnjak tvrdi da je ovo jedini program na vašoj mašini za pranje veša koji treba koristiti: Slažete li se?

Mnogi ljudi ne znaju kada da peru svoj veš na „osetljivom“ programu, „ručnom pranju“, da li je denim program bolji od „normalnog“ programa, itd. Sa toliko opcija, može biti teško zna šta da izabere i kada, piše Buzzfeed.

Patrik Ričardson, koji nosi nadimak The Laundry Evangelist, otkrio je da zaista postoji samo jedan program koji treba da koristite na svojoj mašini za pranje veša.

„Koristim samo ‘ekspres’ program. Dovoljno je dugačak da vam odeća bude čista, ali dovoljno kratak da ne izazove nikakvu štetu,“ rekao je nedavno Ričardson u podkastu „Da li radim pogrešno?“.

Voditelji su tada insistirali da im kaže kojom prilikom bi mogao da se opredeli za drugačiji program, ali je Ričardson insistirao: „Kao što sam rekao – uvek brzi program!“.

Duži programi su štetni za odeću

Laboratorijske studije koje je Ričardson sproveo dok je pisao svoju knjigu „Laundry Love“ pokazale su da će prljav veš, čak i pelene, biti potpuno čist i dezinfikovan korišćenjem „ekspres“ programa, koji takođe dolazi pod nazivima „brzo pranje“ ili „pranje od 30 minuta“ na nekim mašinama za pranje veša.

Odabir dužeg programa uzrokuje više habanja odeće, peškira i posteljine, što znači da ćete morati da ih zamenite ranije, a da ne spominjemo svu vodu i energiju koju nepotrebno trošite.

Zašto onda ima toliko programa na našim mašinama? Ričardson je rekao da, pošto većina nas već decenijama pere veš na isti način, i dalje mislimo da je to pravi i jedini način da to uradimo.

„Svi ovi programi postoje jer su već postojali. Ranije nismo imali tehnologiju koju sada imamo, a ti programi su nam bili potrebni, pa su ostali“, rekao je Ričardson i objasnio prednost „ekspres“ programa.

„Potrebno je 30 minuta ili manje, tako da možete brzo da operete nekoliko gomila veša“, istakao je on, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)