U trendu

Super trik sa sodom bikarbonom – ljuštenje kuvanih jaja prava zabava

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između sedam i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oljuštiti. Sigurno ste primetili da neka jaja ljuštite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju muke.

Da bi to izbjegli, dok se jaja kuhaju, u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

  • Ako ne znate koliko su jaja stara – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u horizontalnom položaju), tada su sveža. Ukoliko potonu, ali stoje vertikalno – tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.
  • Zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu odličan je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske.
  • Ako želite dobiti tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su minimalne.
  • Želite li dobiti jaja s mekanim žumancem, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i merite vreme. Zaisno od veličine jaja, trebaće vam oko tri minute
  • Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako ih prekuvate, tada će oko žumanca biti zelenkaste boje, a belance će biti više gumenasto.
  • Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu vodu ili u vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže za lakše ljušte.
  • Ako pak želite dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte pre kuhanja. Ovu metodu pripreme zovu i ‘zlatnim jajetom’ jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, piše Food Hacks Daily.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.