U trendu

Suvi i požuteli listovi: Kako da ponovo oživite uvelu biljku?

Lišće koje žuti (ili posmeđi) ili počne da opada pokazatelji su da biljka ne uspeva. Rešenje nije paničiti i baciti biljku nego pokušati da je oživite. Evo 5 praktičnih saveta kako da vratite svoju uvelu biljku u život.

1. Uklonite nezdravo lišće

Uvek uklonite nezdrave listove i/ili stabljike nakon kako biste lakše pogodili u čemu je problem. Nezdravo lišće se neće vratiti, pa ga je najbolje u potpuno odseći kako bi se vašoj biljci vratila energija za novi, zdrav rast. Da biste to uradili, upotrebite oštre makaze za orezivanje, režući što bliže stabljici.

2. Ostavite tlo da se osuši

Žuto lišće i vrlo vlažno tlo sugerišu da ste previše  zalili svoju biljku. Još jedan znak da je vaša biljka preterano zalivena je ako su listovi prema dnu biljke nezdravi, jer donji listovi prvi budu poplavljeni. Ovaj se problem može rešiti tako da se biljka odmori od zalivanja dok se tlo ne osuši i premesti na mesto koje dobija više svetla kako bi se to brže dogodilo. Za teže slučajeve prekomernog zalivanja najbolje je presaditi biljku u sveže, suvo tlo.

3. Ne zaboravite da zalijete biljku

Na drugom kraju su nedovoljno zalivane biljke. One obično imaju žuto lišće koje se uvija na ivicama. Ovaj problem nije teško rešiti, samo nemojte zaboraviti da svojoj biljci date dovoljno vode.

4. Više svetla

Ako vaša biljka dobija manje svetlosti nego što je obično navikla, možda neće proizvoditi dovoljno energije za održavanje svojih listova. Ako primetite da biljka ispušta listove, to bi možda mogao da bude problem. Premestite biljku na mesto s više prirodnog svetla.

5. Nahranite je

Nedostatak hranjivih materija može biti razlog zašto je bujno zeleno lišće počelo da žuti. Ako utvrdite da je to problem, biljku možete presaditi u svežu, hranjivim materijama bogatu posudu ili hraniti biljku đubrivom, piše PureWow.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар