U trendu

Svaka namirnica ima svoje mesto u frižideru: Evo kako ih treba rasporediti

Ako imate običaj da idete u velike kupovine i još natrpavate namirnice u žurbi, verovatno vam se desilo da nakon toga kod kuće otvorite frižider i potrošite silno vreme u razmišljanju kako da sve kupljeno rasporedite.

I dok vi tako stojite ili čučite ispred otvorenih vrata frižidera, razmišljajući kako biste sigurno žirafu lakše u frižider spakovali, evo nekoliko saveta kako da rasporedite namirnice koje ste kupili.

Naravno da je za preglednost i lakšu dostupnost namirnica potrebna i bolja organizovanost unutar frižidera.

Polica na dnu frižidera je najhladnija, sa temperaturom od oko dva stepena, tako da je idealno mesto za držanje ribe, mesa i suhomesnatih proizvoda.

Ove namirnice obavezno treba pokriti folijom, kako ne bi došlo do kontakta sa drugom hranom i prenosa bakterija i mirisa.

Na sredini frižidera najbolje je držati mlečne proizvode, poput jogurta, sireva i namaza.

Ovde temperatura iznosi oko pet stepeni, što je idealno, jer se na višoj temperaturi mlečni proizvodi kvare brže, a na nižim može doći do promene ukusa, pa da svaki sir bude kao gorgonzola.

Najvišu policu sačuvajte za hranu koju nameravate ubrzo da konzumirate, ostatke od ručka ili večere i kuvana jela. Dobro zatvorite posudu u kojoj ih čuvate, kako bakterije sa sirovih namirnica ne bi dospele do njih.

Voće i povrće treba čuvati odvojeno, zboge čega pojedini frižideri imaju posebne fioke za voće i povrće tako da svaka održava specifičnu „mikroklimu“ uz plastične pregrade koje duže čuvaju hladan vazduh. Time se obezbeđuje adekvatan nivo vlage zbog čega mogu duže zadravaju svežinu.

Vrata frižidera su najtoplije mesto, pa se zato tu čuvaju jaja, puter, sosevi, marmelade i drugi slatki namazi, prelivi za salate, zimnice i paštete.

Ako je hrana spakovana u metalnu ambalažu, kao pašteta, njene ostatke nikada ne vraćajte u to pakovanje, već ih prebacite u plastičnu ili staklenu posudu zbog moguće reakcije sa metalom.

(Danas Online)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar