U trendu

Sve ste probali, a komarci vam i dalje ne daju mira: Spas je ova prirodna kombinacija

Leti je neizbežna pojava raznih insekata. Ali, zaboravite sprejove i različita hemijska sredstva jer su opasna i za nas, okolinu, kućne ljubimce… Pokušajte s proverenim eko-receptima.

Valja znati da bube vole prljavija okruženja, posebno ih privlači miris hrane. Zato kuhinju treba držati čistom, a hranu pravilno čuvati. Tako izbegavamo najezde mrava, bubašvaba, muva…

Drugo važno pravilo je – bolje spriječiti nego lečiti. Dakle, preduhitrimo ih! Kad otkrijte kolonu mrava, prvo detektujte odakle dolaze, a onda njihov put pospite mlevenom kafom, s nekoliko kapi limuna ili cimeta u prahu. Korisne su i kriške krastavca, paprike i sušene nane.

Na prozorske daske i balkone postavite kore narandže ili limuna i napunite ih s karanfilićima: miris koji se širi prostorom nama je prijatan, a većinu insekata odbija. Da biste se rešili komaraca pomerite sve posudice (i druge različite predmete) u kojima se može zadržavati voda. Zasadite biljke koje ih teraju, kao što su, pelargonije, bosiljak i nana…

Te biljke rasteraće komarce, ali i brojne štetočine koji vole da napadaju vrt. Ne zaboravite eterično ulje citronele: razredite ga u vodi pa s dobijenim losionom poprskajte saksije, prozorske klupice i, zašto ne i kožu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar