U trendu

Sve ste probali, ali ljubičice vam ne cvetaju? Evo i zašto

Ljubičice su jedno od omiljenih kućnih biljaka. Izbegavanjem ovih grešaka i pružanjem ljubičicama pravih uslova za rast, možete im pomoći da lepo cvetaju.

Važno je obratiti pažnju na posebne potrebe vaših ljubičastih biljaka kako bi bile srećne i zdrave. Uverite se da imaju dovoljno sunčeve svetlosti, zalijte ih pravilno, koristite dobro kvalitetno zemljište i zaštitite ih od štetočina. Redovno đubrenje takođe može podstaći zdrav rast i cvetanje.

Takođe, budite sigurni da ljubičicama date dovoljno prostora za rast i širenje, jer gužva može dovesti do lošeg rasta i manje cvetova. Prateći ove savete i obraćajući pažnju na svoje biljke, možete im pomoći da lepo cvetaju.

Nedostatak sunčeve svetlosti

Ljubičicama je potrebno najmanje nekoliko sati indirektne sunčeve svetlosti svakog dana da bi cvetale. Ako ne dobiju dovoljno svetlosti, možda neće cvetati.

Prekomerno zalivanje

Ljubičice su sklone truleži korena ako se prekomerno zalivaju, pa je važno pustiti da se zemlja osuši između zalivanja.

Loš kvalitet zemljišta

Ljubičice preferiraju dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama. Ako je zemljište lošeg kvaliteta, biljke možda neće dobiti hranljive materije koje su im potrebne za cvetanje.

Invazija štetočina

Štetočine kao što su lisne uši mogu oštetiti biljke ljubičice i sprečiti ih da cvetaju.

Nedostatak đubrenja

Ljubičice imaju koristi od redovnog đubrenja, posebno kada aktivno rastu i proizvode cveće. Bez dovoljno hranljivih materija, možda neće cvetati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.