Sve vreme pogrešno brišete i održavate ekran televizora: Ovo je jedini ispravan način

Evo kako da uglancate ekrane do savršenstva

Operativni menadžer u kompaniji „Maidforyou“, Adriana Aziz, otkriva četiri najčešće greške koje domaćice prave prilikom čišćenja TV ekrana i kompjuterskih monitora. Ujedno, ona savetuje kako da izbegnete propuste i objašnjava kako da uglancate ekrane da budu savršeno čisti.

Šta bi trebalo da izbegavate tokom čišćenja TV ekrana i kompjuterskih monitora:

1. Hemijska sredstva za čišćenje

Nisu pogodna za čišćenje ekrana, posebno ako sadrže alkohol ili amonijak. Naime, većina novih kompjuterskih monitora i televizora ima zaštitni film koji ovi jaki hemijski proizvodi lako mogu da oštete.

2. Prskanje direktno po ekranu

Izbegavajte direktno prskanje po ekranu, kao i brisanje natopljenom krpom i/ili brisanje previše vlažnom krpom. Cilj je da očistite TV ekrane i monitore bez izlaganja prekomernoj vlazi.

3. Abrazivna sredstva i četke za čišćenje

Iako zvuči potpuno logično da abrazivna sredstva ne bi trebalo nanositi na osetljive površine, neke domaćice ipak to rade. Takođe, prilikom čišćenja koriste još i četkice za zube i grublje ubruse.

4. Uključen ekran

Još jedna greška koju domaćice prave. Dok je ekran uključen, možete ga brisati satima – uvek će ostajati ružne mrlje. Kako da očistite ekrane bez ostavljanja tragova Pola sata pre nego što ćete se prihvatiti ovog posla, isključite TV i kompjuterski monitor. Važno je da se ohlade, jer tečnost brzo isparava.

Pripremite:

  • destilovanu vode
  • flašicu sa raspršivačem
  • čiste krpe od mikrovlakana
  • četkicu sa mekanim vrhovima

Metoda čišćenja

1. korak

Obrišite ekran čistom krpom od mikrovlakana; počnite od vrha i obrišite s jedne strane na drugu.

2. korak

Za uglove i ivice duž okvira televizora, odnosno monitora, koristite četku za uklanjanje prašine i prljavštine. Ostavite donju ivicu ekrana poslednju. Da biste očistili prašinu koja se nakuplja u uglovima, obrišite ekran odozgo prema dole.

3. korak

Uklonite prašinu sa dna ekrana i obrišite ostatak okvira.

4. korak

Sipajte destilovanu vodu u bocu sa raspršivačem. Prskajte vodom krpu dok se ne navlaži, a ako je previše mokra iscedite je.

5. korak

Malim kružnim pokretima brišite ekran. Držite pri ruci suvu krpu od mikrovlakana i odmah obrišite očišćeno mesto da biste uklonili vlagu. Ovo će osigurati da vam TV ekran i monitor budu blistavi i bez ružnih tragova čišćenja, takozvanih traka koje nerviraju svaku domaćicu.

6. korak

Ako su na ekranu vidljivi otisci prstiju, možda ćete morati da brišete malo energičnije; ipak, ne pritiskajte ekran previše, jer je prilično osetljiv. I otiske prstiju uklonite brisanjem ekrana kružnim pokretima, jer brisanje u jednom smeru rezultuje pojavom pruga. Krpa bi trebalo da bude malo vlažnija, ali ne mokra.

7. korak

Ukoliko se krpa isprlja dok čistite ekrane, zamenite je čistom. Takođe, ako ostane bez vlage, ponovo je poprskajte.

8. korak

Dok čistite ekran, uvek ga gledajte iz različitih uglova; samo tako ćete moći da primetite da li ste propustili da prebrišete neki deo i da uočite linije koje se stvaraju tokom brisanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.