U trendu

Sve vreme pogrešno sušite posteljinu, stručnjaci tvrde da je ovo pravi način

Sušenje posteljine u sušilici može biti skupo, troši energiju i nanosi štetu okolini ako to radite prečesto. Stoga je ekspertkinja za čišćenje podelila kako najbolje osušiti posteljinu bez sušilice i otkrila greške koje mnogi prave, piše Sun.

Operite i osušite ujutro

Lusi Akrojd, ekspertkinja za čišćenje, tvrdi: „Operite posteljinu ujutru i ostavite da se vaše posteljine osuše tokom dana pre nego što ih sklonite uveče. Ako uputstva za pranje posteljine to dopuštaju, dodatno centrifugirajte posteljinu u mašini pre nego što je izvadite.“ Posteljinu osušite u sobama s puno protoka vazduha i na područjima koja se ne koriste toliko kao na drugim mestima u kući kako biste izbegli da ih udarite ili im dodate vlagu.

Prebacite posteljine preko ograde

„Čim završite ciklus pranja, izvadite posteljine i dobro ih protresite kako biste smanjili gužvanje i nabore“, nastavila je Lusi. Najbolji način da osušite posteljinu u zatvorenom prostoru je da težite velikoj površini kako bi tkanina u potpunosti mogla da diše. Ako ste u mogućnosti, prebacite posteljine preko ograde tako da možete iskoristiti celu dužinu stepeništa da ih osušite u ravnom i uspravnom položaju.

Iskoristite vrata

Ako nemate dovoljno veliki sušilicu za posteljinu, vrata su prikladniji način za sušenje većih predmeta poput jorganskih navlaka, posteljina ili pokrivača. Držite vrata otvorena dok se predmet suši kako biste omogućili maksimalan protok vazduha i sprečili da se vaše posteljine oštete. Ako stavljate predmet direktno preko vrata, proverite da li je gornji deo čist i bez prašine.

Nikada ne stavljajte mokre tkanine na radijatore

Može biti primamljivo osušiti svoju posteljinu na radijatoru, ali to nije preporučljivo sa sigurnosne tačke gledišta jer postoji potencijalni rizik od požara. Takođe, prekrivanje radijatora vlažnom tkaninom može uzrokovati nakupljanje neželjene kondenzacije, što dovodi do vlage ili plesni. Korišćenje radijatora za sušenje posteljine ili odeće može imati negativan efekat na vaše račune za grejanje jer ne dopušta pravilnu cirkulaciju vazduha pa će vašoj kući biti potrebno više vremena da postigne željenu temperaturu, a time će i povećati potrošnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar