U trendu

Sveće kao iz modle

Pravljenje sveća u kućnoj radionici može biti zabavan hobi, bez obzira na to da li sveće pravite da biste ih poklonili nekom ili čisto radi svog uživanja.

Možda vam prvi primerci i neće uspeti najbolje, ali ćete uz malo eksperimentisanja i lične kreativnosti posle nekoliko pokušaja uspeti da napravite sveću baš kakvu ste želeli i nećete žaliti za vremenom koje ste u ovaj hobi uložili.

Za pravljenje sveća biće vam neophodan sledeći materijal:

  • vosak (parafinski ili prirodni, može se nabaviti u apotekama i prodavnicama opreme za pčelare),
  • fitilj (moguće ga je kupiti u prodavnicama tekstila, konaca i materijala za tapaciranje),
  • kalup za izlivanje sveća (ovde je moguće upotrebiti bilo šta: plastične boce, modle za kolače, kartonske valjke za toalet-papir, odaberite sami),
  • posuđe za topljenje voska (stari kuhinjski inventar koji više ne koristite za pripremanje hrane),
  • termometar (najbolji bi bio laboratorijski, graduisan do 100 stepeni Celzijusovih),
  • mirisi,
  • boje.

Za početak je potrebno i da odlučite koji vosak ćete koristiti; najčešće se koriste parafinski voskovi, pa će u ovom tekstu biti najviše govora o takvim svećama.

Pčelinji vosak takođe može da bude zahvalan, čak postoji način da se sveća izradi bez topljenja, ali o tome ćemo pričati neki drugi put.
Na mestu na kojem radite prostrite novinski papir ili ga nekako drugačije zaštitite od neželjenog iskapavanja voska po nameštaju, tepisima i slično.
Vosak se topi u vodenom kupatilu. Vodeno kupatilo se najjednostavnije pravi tako što veću posudu napunite dopola vodom i nju zagrevate na štednjaku, a u nju stavite manju, u kojoj topite vosak (za detaljnija objašnjenja obratite se bilo kojoj domaćici).

Kada se vosak otopi, možete u njega dodati mirise ili boju, već prema ličnom nahođenju. Voskovi odlično primaju boju i moguće ih je ofarbati raznim sredstvima, a vi možete pokušati komadićima voštanih boja. Kad su mirisi u pitanju, postoje namenski mirisi za sveće, prilično skupi, a vi možete eksperimentisati ukapavanjem eteričnih ulja ili esencija.
Na kalupima za izlivanje sveća trebalo bi da postoji rupa na dnu. Ako to radite sa onim valjcima za papirne ubruse, dno napravite sami, opet od nekog čvršćeg kartona ili šperploče i sličnih materijala, a zatim na sredini dna probušite rupu. Fitilj odsecite 10 centimetara duže od dužine sveće. Na jednom kraju fitilja vežite čvor, pa ga provucite kroz rupu na dnu kalupa. Na vrhu kalupa fitilj vežite za neku olovku ili sličan duguljast predmet i postarajte se da fitilj bude centriran (u sredini kalupa). Ukoliko je kalup od kartona ili plastike, tada vosak nećete zagrevati na temperaturu višu od 55 stepeni Celzijusovih da vam se posuda ne bi deformisala od toplote. Ako vam je kalup od metala, onda vosak slobodno možete zagrejati na temperaturu od 80 do 85 stepeni, koja je i optimalna za livenje sveća. Ukoliko je vosak pretopao, može vam se desiti da vam se na površini pojave mehurići, a ako je previše hladan, mehurići će se pojaviti unutar sveće. Lagano ulivajte vosak u kalup. Kod višeslojnih obojenih sveća svaki prsten se uliva na prethodni ohlađen i stvrdnut.

Ako lijete sveće u posudama, malim limenkama, čašama i sličnim kontejnerima, onda bi bilo poželjno da fitilj unapred umočite u rastopljen vosak, odsečete na željenu dužinu, a onda ga opet olovkom centrirate u posudi.

Izlivene sveće hladite bar 12 sati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)