U trendu

Šveđani tvrde da je ovo najsigurnija metoda odmrzavanja mesa, jedno nikako ne smete da radite!

Svi znamo koje su prednosti zamrznute hrane, a znamo i da namirnice tokom zamrzavanja zadržava svoju hranljivu vrednost. Međutim ono sa čime nismo upoznati je kako pravilno treba odmrzavati hranu, a da pritom ona ostane zdrava i bez bakterija.

Zamrzavanje hrane sasvim je uobičajna stvar jer se namirnice tako najbolje čuvaju u nekom dužem periodu. Ali, kad se dotaknemo teme odmrzavanja, to već može biti velika gnjavaža, a i svako ima svoj princip. Većina hranu odmrzava tako da je samo prebaci u frižider te je tamo ostavi ceo dan, ali ima i onih koji odmrzavaju u mikrotalasnoj pećnici, pod vrućom vodom i slično.

Međutim, švedski naučnici tvrde da su sve to sasvim pogrešni načini. Suzan Ekstedt, naučnica sa instituta u Geteborgu u Švedskoj, kaže da je hranu najbolje odmrzavati pod mlazom vode. Prethodno je treba zatvoriti u plastičnu kesu, a zatim potopiti u posudu sa hladnom vodom. Vodu treba menjati svakih pola sata maksimalno kako bi se održala željena temperatura.

Napominje da nikako nije poželjno koristiti toplu ili vruću vodu jer će ona pospešiti razmnožavanje štetnih bakterija. Kad je hrana odmrznuta, treba je pripremiti odmah.

“Stručnjaci za hranu ovo već dugo znaju, ali to znanje kao da je ekskluzivno rezervisano za industriju hrane. Čini se da većina ljudi ovoga nije svesna”, rekla je Ekstedt za britanski The Sun.

Ovim fenomenom bavili su se i Norvežani. Bjorg Egelandsdal, profesor na norveškom univerzitetu, kaže:

“Nikad nisu otkriveni dobri naučni dokazi da bi se hrana trebala odmrzavati u frižideru. Možda je metoda toliko popularna jer se smatra da je tako higijenski. Svakako je puno bolje odmrzavati hranu bržim postupkom, pod vodom, ako želite napraviti ispravnu stvar.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.