U trendu

Sveže cveće nikada ne stavljajte na ova 2 mesta u kući ako želite da potraje

I dok saksijsko cveće traje dugo, čak i godinama, cveće u vazi ima znatno kraći rok. Čini se da gotovo u trenu nestane prelepa dekoracija koja je ukrašavala vaš dom. Kako bi što duže uživali u lepom buketu cveća, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stavri.

Cveću koje stavljate u vazu nakon kupovine ili nakon što ste ga dobili, skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso – tako će cvet imati priliku da dobije više vode. Stabljiku nikada ne secite makazama, već nožem.

Vazu nalijte vodom do jedne trećine, neka bude sobne temperature i menjate vodu svaki drugi dan. U vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svežijom tako što reguliše pH vode i drži ga na dobrom nivou) i malo soka od limuna (produžuje cveću život).

1. Držite ga dalje od voća

“Neke biljne vrste oslobađaju više etilena od drugih. Na primer, jabuke, banane i kruške, ali i mnogi drugi plodovi, ispuštaju visok nivo etilena, biljnog hormona koji je važan za dozrevanje plodova. Kad se jednom nađe u vazduhu, etilen može daleko da putuje, pritom se rasprši i izgubi deo svoje snage”, pojasnila je Karen Čang, profesorka na Univerziteta Marilend

“Rezano cveće brže propada ako se nalazi pored otvorene činije s voćem pa ga držite dalje, ako želite da vam traje duže”,  dodala je.

2. Ne stavljajte ga blizu plina

“Prirodni plin i nafta, takođe, su glavni izvori etilena koji je prirodni nusprodukt sagorevanja što znači da mogu biti štetni za cveće. Sprovedeno je istraživanje na prometnoj ulici Beltvej u Vašingtonu koje je otkrilo da je visok nivo etilena iz izduvnih gasova automobila uzrokovale zaostajanje u rastu obližnjih biljaka”, kaže Čang.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar