U trendu

Svi bacate ove namirnice jer gledate rok trajanja, a ne znate da je to nevažno: One mogu da traju večno

Često se dešava da zbog zbunjujućih oznaka „rok trajanja“, i „najbolje upotrebiti do“ neka hrana pokvari dok je još dobra i bezbedna za konzumaciju.

Kada su ove namirnice u pitanju, rok trajanja je sasvim nebitan:

1. Med

Znamo da su arheolozi u egipatskim piramidama pronašli posude s medom stare 3000 godina i med je bio savršeno jestiv. U nekim se kulturama njime tretiraju rane jer je otporan na bakterije, uz sve druge dobrobiti koje ima za naše zdravlje (i kosu). Šećer, nizak udeo vlage, prirodna glukonska kiselina i prirodni vodonikov peroksid ključ su dugovečnosti meda.

2. Sirće

Ima li išta šta jabukovo sirće ne može? Osim što čini mnogo dobrih stvari za naše zdravlje i pomaže nam da smršamo, može i večno da stoji u vašoj ostavi. I ne samo jabukovo, već i sve druge vrste sirćeta, alkoholno, balsamiko, pirinčano, vinsko sirće nemaju rok trajanja. Od propadanja ih štiti njihova vlastita kiselina.

3. So

Čisti sodijum-hlorid na našoj planeti postoji već milionima godina pa nije ni čudno što može večno da traje. Štaviše, so se od davnih vremena koristi za konzervisanje hrane jer je štiti od bakterija i gljivica. Radi na principu osmoze – iz hrane izvuče svu vlagu pa se te „gadosti“ na njoj ne mogu razvijati. So je mineral i kao takva je stabilna – najgore što joj se može dogoditi je da na sebe navuče vlagu.

4. Sušene mahunarke

Za razliku od svežeg ili graha u konzervi, sušeni pasulj tako traje večno – ako se čuva u zatvorenoj ili nepropusnoj ambalaži. Jedino ćeš ga morati što duže stoji, duže i kuvati.

5. Žestina

Jaka alkoholna pića su „besmrtna“ pod uslovom da je boca neotovrena i stoji na relativno hladnom mestu. Jednom kad se otvori počinje oksidacija zbog koje nakon dugog stajanja gube okus, a može se promeniti i strukturu pića.

6. Šećer

Slično kao so, i šećer zauvek ostaje dobar ako ga držiš podalje od vlage ili vatre. I to sve vrste šećera i u svim oblicima (kristal, u prahu, u kockama…). Možda mu se promijeni tekstura, ali je i dalje jestiv.

7. Pirinač

Bez obzira da li pirinač čuvate u ostavi, frižideru ili zamrzivaču, nikad se neće pokvariti. Beli pirinač, divlji, Arborio, jasmin i basmati imaju neograničen rok trajanja. Izuzetak je integralni pirinač – koji zahvaljujući većem udelu ulja neće trajati ni približno tako dugo.

8. Kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob zaslužuje mesto na listi besmrtnih, samo uz napomenu da ga se treba čuvati na suvom mestu. Na taj način nećete još dugo, dugo morati da kupite novu kutiju. Ako se nakvasi, molekuli skroba se vezuju uz molekule vodonika i onda ćete ipak morati da ga bacite.

9. Soja sos

Ne morate s gađenjem gledati staru bocu koju ste otvorili pre tri godine. Soja sos je takođe namirnica bez roka trajanja.

10. Čisti javorov sirup

Ako kupujete određene vrste „lažnog“ javorovog sirupa onda morate da se zabrinete. Čisti javorov sirup može trajati večno, čak i na sobnoj temperaturi. Otvorite li ga trajaće večno, ali u frižideru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar