U trendu

Svi će se diviti vašoj bašti ili balkonu: 3 najlepša prolećna cveta

Proleće je godišnje doba čiji početak valja iskoristiti za ulepšavanje vrtova i balkona, sadjenje i sejanje baštenskog cveća, nabavku novih biljaka kojima čemo od bašte napraviti predivnu oazu.

Dovoljno je malo mašte i kreativnosti i rezultat će sigurno biti zadovoljavajući.

Uz poštovanje osnovnih saveta o gajenju i izboru prolećnog cveća, ono će lepo napredovati i svakodnevno vas obradovati lepim cvetovima pa ćete sigzrno želeti da u vrtu provodite više vremena sa sve sunčanijim danima. Pored klasičnih vesnika proleća poput kukureka i visibaba, evo  najlepšeg prolećnog cveća:

Verbena

Cveće verbena je jednogodišnja biljka, jedna od najlepših cvetnica.

Za gajenje u baštama posebno su populerne viseće vrste verbene. Oblik verbene I boja njihovog cveta su vrlo različiti. Rastu I do metar u dužinu, a stablo može rasti I u vidu malih žbunova visine oko 30 cm.

Verbena se u bašti može kombinovati sa drugim jednogodišnjim biljkama koje vole sunce, što će vam dati jedinstven vrtni aranžman.

Cvetići verbene okruženi su zelenim reckastim listićima koji na dodir mogu malo i da pecnu.

Boja cveta verbene može biti bela, crvena, plava ili ružičasta. Kad cvetovi precvetaju, pažljivo ih skinite.

Verbena cveta od ranog proleća pa do prvih jesenjih dana. Da bi cvetanje trajalo duže, u junu biljku orežite pa ćete tako podstaći njenu razgranatost I obnavljanje.

Verbena nije zahtevna biljka, jednostavna je za negovanje. Zalivanje ne treba da bude često i obilno kao ni prihranjivanja.

Cveće Lepi jova

Lepi jova, je cveće pogodno za početnike u hortikulturi jer nije zahtevna za uzgoj.

To je jako krhka biljka, ali sa vrlo atraktvnim cvetovimaa u beloj, roze, svetlo crvenoj, tamno crvenoj boji, ljubičastoj ili sa šarama.

Ako ste lepog jovu posejali u januaru, proleće je vreme za uživanje u njegovim cvetovima.

Optimalno vreme za rasadjivanje biljčica je onda kada vidite da su formirana prva dva listića. Lepog jovu prihranjujte gnojivom koje ne sadrži fosfor. Tako ćete podstaći rast biljke. Obavezno je potpuno prosušivanje supstrata izmedju zalivanja.

Od nicanja do prvih cvetova prodje obično 5 do šest nedelja. Malo je osetljiviji na hladnoću, pa ako ovu biljku gajite usaksiji u vrt je iznesite onda kada su prolećni dani malo topliji.

Cveće ljutić (ranunculus)

Ranunculus, ili ljutić je biljka, odlična za ukrašavanje bašti i balkona jer bogato cveta. To je originalno zapravo, mali žuti livadski cvet, ali hibridne sorte iz iste porodice, krase krupniji, raznobojni puni ili prosti cvetovi.

Za vrtna jezerca najpogodniji je takozvani vodeni ranunculus.

Ljutić vodi poreklo iz Grčke, Turske i Irana. Ovo baštensko cveće može da poraste u visinu od 30 do 45 santimetara. Širina biljke je obično 30 cm. Listovi su zeleno-plave boje. Cvetovi ljutića su nalik na cvet božura i cvetaju krajem proleća.

Boje cvetova ljutića su od bele, žute i narandžaste do ružičaste I crvene. Posle cvetanja, treba odstraniti stare ocvale cvetove jer mogu da troše hranjljive supstance potrebne biljci, naročito u fazi formiranja semena.

Ljutić se uglavnom razmnožava lukovicama. Moguće je razmnožavanje i deljenjem ili semenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar