U trendu

Svi pravimo ove 3 greške prilikom korišćenja kućnih aparata, a nismo ni svesni da se oni tako brže kvare

Mašine za pranje i sušenje veša, za pranje posuđa, kuvalo, pećnica, mikrotalasna, frižider, usisivač… postali su neodvojivi deo svakog doma.

Međutim, često se žalimo da se ti električni uređaji brzo kvare i da ništa ne vrede. Smatramo da je za to najviše kriva elektronika i loš kvalitet materijala i proizvodnje, ali da li je uvek tako?

Osim što želimo da budu funkcionalni i odgovaraju našim potrebama i životnim navikama, nastojimo prilikom kupovine da nabavimo modele koji će što duže trajati. Ali, ponekad im skratimo vek i zbog neadekvatnog korišćenja.

Šta često radimo pogrešno i šta utiče na trajnost električnih kućnih uređaja…

Težina hrane u mikrotalasnoj

Ponekad se mikrotalasna pećnica počne čudno ‘ponašati’: zbunjuje nas njen način rada, odnosno zvuk koji proizvodi, dugo zagrejava ili odmrzava hranu ili uopšte to ne čini. Svakako nemojte žuriti sa zaključkom i prebaciti svu odgovornost za kvar na proizvođača.

Možda jednostavno niste znali da postoji minimalna norma težine za proizvod – 200 grama. A ako se laganija hrana redovno stavlja u mikrotalasnu pećnicu (ili ako je uključite praznu), ona će s vremenom postati neispravna.

Led u frižideru

Verovatno se sećate kako je nekad svakih šest meseci, pa i češće, bilo potrebno izvaditi sav sadržaj iz frižidera, isključiti ga iz mreže i ručno odlediti. Tako smo se sa starim modelima frižidera borili s ledom koji se stvara unutar zamrzivača i na stranicama frižidera . Ako se to ne učini, tada frižider počinje lošije da radi, bakterije se u njemu razmnožavaju i pojavljuje se neugodan miris, a proizvodi brže gube svežinu.

Noviji modeli frižidera u većini slučajeva opremljeni su sistemom No Frost (“bez leda”), koji sprečava stvaranje leda i kondenzacije na zidovima komore. To mnoge dovodi u zabludu: veruju da takvi frižideri uopšte ne zahtevaju odmrzavanje.

Ali to nije tako: frižider se sam odleđuje, ali se ne čisti automatski, pa ponekad ipak zahteva njegu i odmrzavanje, ali, naravno, znatno ređe od klasičnih modela. Proizvođači frižidera preporučuju odmrzavanje jedinica s No Frost sistemom u preventivne svrhe barem jednom godišnje.

Kako sačuvati veš mašinu

Ako ne želite stalno da menjate veš-mašinu, postoji nekoliko jednostavnih saveta. Prvo, nemojte prekoračiti maksimalnu nosivost – to će oštetiti električni motor.

I drugo, svakako proverite džepove onoga što ćete prati. Kako novčići, mrvice i drugi ostaci ulaze u bubanj, stvaraju trenje koje sprečava okretanje.

I na kraju, ne zaboravite da očistite filter – dlake, prašina i druge sitne čestice ga začepljuju. Vrlo je lako to učiniti kod kuće: otvorite ventil, pažljivo ispustite vodu, uzmite četku i uklonite prljavštinu, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar