U trendu

Svi trče u cvećaru da nabave ovu biljku, prelepa, a laka za održavanje

Svi jedva čekaju da nabave ovu biljku

Pegava begonija je biljka koja na gornjoj strani zelenih listova ima nepravilne bele tačke, a ako malo bolje pogledate, primetićete da su bele tačke prošarane srebrnim, gotovo sjajnim šljokicama. Vrlo kul, zar ne? Na donjoj strani listova tačkasta begonija je potpuno tamnocrvena, slična Calathea makoiana. Čarobnim listovima koji se čine gotovo nacrtanim, cveta i begonija, piše tportal.hr.

Pegava begonija cveta u ‘grudovima’ belih zvonastih cvetova sa žutim središtem od februara do aprila. Međutim, pošto je sobna biljka, mogla bi da vas iznenadi svojim cvetovima i u drugim mesecima. Ako ste se pitali da li cvetovi begonije miriše, odgovor je da ne, ali su estetski veoma lepi.

Smeštaj i zalivanje
U prirodi, Begonia maculata živi u senovitim predelima, ali u kućnom uzgoju odgovara dosta indirektne svetlosti i blago vlažno zemljište. Biljka se zaliva jednom nedeljno sa oko 2-3 dcl vode za teglu prečnika 12 cm. P.S. Pola sata nakon zalivanja izlijte višak vode iz ukrasne tegle kako biste sprečili truljenje korena.

Važno je naglasiti da je begonija otrovna ako se proguta, pa je čuvajte na povišenim mestima dalje od kućnih ljubimaca ili dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar