U trendu

Tajna iskusnih baštovana i trik za puni procvat vaših biljaka: Jedan sastojak iz apoteke čini čuda

Iskusni baštovani imaju trik koji bi mogao da promeni način na koji se brinete za vašu baštu. Umesto da posežete za standardnim đubrivima i sredstvima protiv štetočina, probajte farmaceutski aktivan ugalj iz apoteke. Ovaj proizvod nije samo za zdravstvene tegobe – upravo on može biti tajni sastojak za održavanje vaše bašte u vrhunskom stanju.

Aktivni ugalj  poboljšava kvalitet zemlje, čuva biljke od štetočina i hrani ih.

Evo kako ga možete iskoristiti:

Aktivni ugalj poboljšava kvalitet zemlje i ima svojstvo apsorbovanja koje pomaže u smanjenju kiselosti tla, borbi protiv plesni i gljivica te eliminaciji teških metala i štetnih hemijskih jedinjenja. Možete ga primeniti na nekoliko načina: dodajte ga u vodu za zalivanje, zakopajte ga u zemlju ili ga ubacite u saksiju. Ovo će pomoći u apsorbovanju viška vlage, smanjujući rizik od truljenja korena. Bitno je ne dodavati previše uglja kako ne bi poremetili balans zemlje – za saksije srednje veličine dovoljno je staviti jednu do dve tablete.

Drugo, aktivni ugalj može da rastera štetočine poput puževa i mušica. Raspršivanje aktivnog uglja po površini tla nakon kiše ili zalivanja može naterati puževe da izbegavaju te oblasti zbog oštrih ivica ugljene prašine. Takođe, ako imate problema s mušicama, zgnječene tablete aktivnog uglja mogu se posuti po zemlji kako bi se rešili ovih dosadnih insekata.

Dakle, sledeći put kada planirate radove u bašti, ne zaboravite na aktivni ugalj – vaše biljke će vam biti zahvalne!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.