U trendu

Tajna savršenog čišćenja daske za sečenje, tri namirnice su SPAS

Daska za sečenje često se koristi u kuhinji i zato je važno da je pravilno održavate. U nastavku teksta saznajte kako.

Nepravilna nega može da postane ozbiljna pretnja za naše zdravlje. Za razliku od plastičnih dasaka koje možete prati u mašini za posuđe, drvene kuhinjske daske zahtevaju malo više pažnje.

So, limun i soda bikarbona su odlično rešenje

Dasku je potrebno očistiti, isprati i osušiti s obe strane ploče jer tečnost iz hrane može kapnuti i na drugu stranu te je tako zaprljati. Kako biste bili sigurni da ćete uspešno ukloniti sve bakterije, drvenu dasku možete umesto hemijskim sredstvima očistiti i pomoću dve namirnice koje imate u kuhinji a to su so i limun.

Sve što treba da uradite je da posipate so po dasci te je izribate polovinom limuna. Tako očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim je isperite toplom vodom. Kako biste s daske uklonili i neugodne mirise, ovoj mešavini dodajte i sodu bikarbonu, prenosi Klix.ba.

Osušite ih dobro

Prilikom čišćenja drvenih dasaka, ali i bilo kojeg drugog drvenog pribora, preporuka je da ih operete s malo deterdženta za suđe, isperete vrućom vodom, obrišete i ostavite da se osuše u uspravnom položaju, kako bi se sa svih strana „provetrile“.

Nikako ih nemojte prati u mašini za suđe jer će ih jak mlaz vruće vode u kombinaciji s hemikalijama učiniti podložnima pucanju i savijanju. Ako daska ima nekoliko većih udubljenja od noža, potrudite se da ih dobro očistite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.