U trendu

Tajna savršenog mirisa: Uz ovih nekoliko saveta kuća će uvek prelepo mirisati

Miris se često naziva najmoćnijim ljudskim čulom, a mirisi nam govore mnogo o svetu – od toga šta bi trebalo da jedemo do toga koga bi trebalo da poljubimo. Kada je reč o našim domovima, ako prostor miriše sveže, to je odličan znak. Ako je miris loš? Osećamo se neprijatno.

Tajna mirišljavog prostora nije raspršivanje mirisa. Naime, čist dom bi trebalo da miriše ni na šta. Za ljude koji su preplavljeni s previše mirisa ili koji imaju alergije ili astmu, potrebno je neutralisanje loših mirisa. Ali, za one koji vole mirise, imamo ideje i za vas.

Rešite se vlage

To je uzrok broj jedan neprijatnih mirisa u domaćinstvu. Razmislite o korišćenju higrometra za testiranje nivoa vlage u svakoj prostoriji – ako otkrijete prostoriju s vlagom iznad 60 posto, možda bi trebalo da koristite odvlaživač vazduha. Ako živite u vlažnoj klimi, izbegavajte tepihe ili tapete koji mogu zadržati vlagu, posebno u područjima kao što su kuhinja i kupatilo. Razmislite o držanju proizvoda koji upijaju vlagu u manjim prostorima koji postaju vlažni, kao što su kupatila i ormari. I pripazite na mikroizvore vlage, kao što su sunđeri i peškiri. Zamenite sunđere barem nedelju do dve dana i proverite jesu li čisti peškiri potpuno suvi prije nego što ih odložite, a prostirke za kupanje okačite preko šipke za tuširanje.

Izbacite očigledne stvari

Mesta kao što su kutije za otpatke, kante za smeće, kreveti za kućne ljubimce i kante za pelene mesta su koja ispuštaju neobične mirise. Nažalost, što više vremena provodimo oko ovih stvari, manja je verovatnoća da ćemo shvatiti da smrde. To se zove senzorno prilagođavanje i zajedničko je svim čulima. Ali to takođe može značiti da vaše stvari mirišu, a da toga niste ni svesni. Stoga je važno biti proaktivan: očistite unutrašnjost kante za smeće barem jednom mesečno. A ako možete, pokušajte koristiti male kante za smeće u svom domu, kako biste bili prisiljeni da češće iznosite smeće.

Otvorite frižider

Prvi korak za čišćenje frižidera trebalo bi da bude prilično očigledan: bacite sve što se više neće jesti. Neki od najgorih mirisa ispuštaju začini i ostaci hrane. Obavite inventar svog frižidera bar jednom mesečno kako biste bili sigurni da je sadržaj svež. Zatim temeljno oribajte unutrašnjost frižidera. Ako imate police i fioke koje se vade, izvucite ih i potopite u vruću vodu s sapunom. Obrišite unutrašnjost sredstvom ili deterdžentom za sudove i lepo prebrišite.

Neutrališite mirise

Ako vam se sviđa ideja o domu koji savršeno miriše ni na šta, potražite neutralizatore mirisa koji ne dodaju miris. U krajnjem slučaju, napunite sudoperu vrućom vodom i nekoliko kapi izbeljivača i ispustite ga pre nego što stigne društvo. Sam miris sredstva za čišćenje nateraće ljude da pomisle da je vaš dom čist, prenosi Real Simple.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar