U trendu

Tajna vrhunskih cvećara: Ovim đubrivom prihranite petunije i cvetaće bujno do prvih mrazeva

Petunije su prelepe, a lako se održavaju

Pored muškatli, petunije su omiljeno cveće koje krasi dvorišta i terase od proleća do kasne jeseni. Bilo da se opredelite za klasične petunije ili, pak, za viseće sorte koje izgledaju atraktivnije na terasama i balkonima, sadnja i nega su isti.

Ovo cveće voli mešavinu supstrata sa belim tresetom. Ali, to nije jedini uslov da petunije budu raskošne.

Iskusni vrtlari otkrivaju četiri trika koji pomažu da ovo prelepo sezonsko cveće potraje do prvih mrazeva.

1. Odaberite pravo mesto

Kraljice balkona biće bujne i raskošne ako ih tokom prolećnih dana držite na svetlom, sunčanom mestu. Kad krenu letnje vrućine, premestite saksije sa petunijama u polusenoviti deo dvorišta ili balkona.

2. Zalivanje

Petunije vole vlažno zemljište, ali ono u isto vreme ne sme da bude natopljeno, jer će koren biljke početi da truli.

Takođe, vodite računa da ne pokvasite listove petunije; u suprotnom rizikujete da biljka postane manje otporna na pepelnicu.

Pravilo je da petuniju zalivate ujutro kako bi tokom dana biljka apsorbovala potrebnu količinu vode za rast i razvoj. Večernje zalivanje preporučuje se isključivo leti, kad temperature vazduha premaše 30 stepeni.

3. Prihranjivanje

Ukoliko ste nabavili rasad petunije, trebalo bi mu dodati prvu prihranu tri nedelje posle sadnje. Potom jednom u desetak dana dodajte tečno đubrivo u vodu za zalivanje i sa tom praksom nastavite do jesenjih mrazeva.

4. Uklanjanje precvetalih delova biljke

Osušeni listovi ili precvetali cvetovi smetaju petunijama da se obnavljaju, jer “vuku” hranljive materije iz korena. Zato redovno uklanjajte stare cvetove i listove koji su počeli da gube boju, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.