U trendu

Tajne kulinarskih majstora: 13 caka koje garantuju manje prljavih sudova

Parovi se najčešće svađaju i raspravljaju oko raspremanja kuće, a pranje posuđa je najčešća tema podignute tenzije u domaćinstvu. Razumljivo je da niko ne želi da provodi sate pored sudopere perući skorelu prljavštinu na šerpama i tanjirima. Na svu sreću postoje trikovi koji vam mogu pomoći da smanjite vreme provedeno u kuhinji.

14 načina kako da smanjite količinu posuđa, a s njim i tenziju i gubljenje vremena perući suvišne tanjire:

1. Koristite obe strane daske za sečenje tako da dobijete dve površine za pripremu namirnica. Nakon što završite sa pripremom hrane, brzo prebrišite dasku mokrim papirnim ubrusom, okrenite je i imate savršeno čistu i suvu stranu daske za dalju pripremu hrane.

2. Prilikom pripreme hrane, prvo na dasci seckajte sve krute i suve namirnice, a nakon njih sve namirnice koje imaju tečnost i hranu koja je masna ili lepljiva. Praveći malu pauzu da razmislite o redosledu seckanja uštedećete na vremenu, a ni dasku za sečenje, ni nož, nećete morati da perete sto puta

3. Da li vam stvarno trebaju svi ti kuhinjski „alati“ sa posebnom namenom, poput istiskivača belog luka ili tri različita noža za ljuštenje, sečenje mesa i nož za filetiranje? Razmislite da li možete neki od „alata“ da koristite za više različitih radnji. Beli luk zgnječite kuhinjskim nožem, s istim rendetom izrendajte sir i koricu limuna.

4. Pratite koje ste sve „alate“ koristili. Dobra ideja je da imate neku posudu ili papir za pečenje za odlaganje kašika, noževa, varjača i ostalog „alata“ koji ste koristili. Sve to stavite na neko mesto, umesto u sudoperu, kako biste ih više puta koristili.

5. Pored sudopere stavite posudu sa vrućom vodom i malo deterdženta za pranje posuđa, u nju odlažite jako prljave kašike, viljuške i ostali kuhinjski pribor. Natapanjem ćete olakšati pranje tvrdokornih ostataka hrane.

6. Blanširajte povrće u sudoperi, umesto da ga stavljate u veliki lonac vode. Tako ćete smanjite vreme rada i količinu potrebnih kuhinjskih „alata“. Oprano povrće naslažete u sudoperu i prelijte ga kipućom vodom, zavisno od toga koliko želite da se povrće blanšira. Kad želite da završite proces operite povrće hladnom vodom.

7. Ako baš želite da klasično blanširate povrće, koristite isti lonac i vodu za pripremu dve namirnice. Na primer, dok se voda zagreva u nju stavite povrće i začinsko bilje poput bosiljka, zatim izvadite povrće iz vode i u nju stavite testeninu. A možete i prvo skuvati testeninu pa ubaciti povrće u lonac pri kraju kuvanja na par minuta i sve zajedno procediti.

8. Obložite posudu za pečenje aluminijskom folijom ili papirom za pečenje kako bi svi zapečeni i masni delovi završili na njima, a ne na samoj posudi. Čim se lonac za pečenje ohladi, bacite foliju s ostatcima ili iskoristite kao umak, a u posudu vruću vodu i ostavite da se natapa.

9. Ako pravite neko jelo u kom je bitna težina sastojaka, u mernoj posudi ili na vazi prvo izmerite sve suve sastojke, potom one koji su sočni ili masni. Ako na ovaj način pripremate namirnice postoji i mogućnost da ćete vagu prati samo jednom, umesto da je perete nakon merenja svake namirnice.

10. A ako imate iskustva u kuvanju ili ste to jelo već pripremili, potpuno izbacite vagu iz upotrebe. U početku stavite manje začina, soli ili nekog sastojka nego što piše u receptu, a prilikom dodavanja novih sastojaka proverite kakvog je ukusa. S vremenom ćete znati koliko vam otprilike treba crvene paprike, soli ili nekog drugog začina za to jelo.

11. Ako stvarno volite da pečete kolače, onda ste svesni koliko je bitno staviti tačnu meru određenog sastojka. Umesto mase mernih posuda i kašika, uložite u malu kuhinjsku vagu i pozdravite se s pranjem gomile posuda i kašičica za merenje. Svaki bolji recept uključuje težinu ili volumen sastojaka.

12. Ako merite različite tečnosti, uz malo osnovne matematike, ne treba vam više različitih posuda za merenje, već dodajete i sabirajte. Na kraju će se, ionako, sve te divne arome i ukusi spojiti u jedno jelo. Uštedećete na vremenu i količini mernih posuda koje treba da operete.

13. Pri pripremi jela, ako imate opciju pripreme više vrsta hrane u jednoj posudi – iskoristite je. Uštedećete na vremenu pripreme i na količini posuđa za pranje. Ako nemate ovu vrstu posude, a nije vam teško da se malo više zadržite u kuhinji, kuvajte sve namirnice u jednoj posudi. Iako će vam priprema jela malo duže trajati, kraće ćete prati posuđe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.