U trendu

Tajne naših baka: Da bi vam se jaja u lukovini sjajno ofarbala, morate da znate ovu caku

Ne postoji prirodnija, a ni lepša boja.

Da bi vam uspjela morate da zapamtite jednu caku.

Domaćice u Srbiji već dugi niz godina farbaju jaja u lukovini (ljusci od starog crnog luka). Tamno crvena boja koja prelazi u tamnu braon nepogrešiv je način za nezaboravno ofarbana uskršnja jaja. Evo kako da ovog Uskrsa dobijete najlepša jaja ofarbana na prirodan način.

Potrebno je:

– 20 jaja

– tanke čarape koje ćete iseći na 20 komada

– 6 šaka suve lukovine

– 2 kašičice sirćeta

– 2 litre vode

– konac

– 20 komada različitih listića

Priprema:

Nabrati listiće različitih oblika (držati ih u vodi da ne uvenu, a i lakše se lepe za jaje). Iseći najlon čarapu na komade, za 20 jaja 20 delova čarape (savet je da delovi čarape budu dovoljno dugi da biste mogli lepo da zategnete i uvežete čarapu koncem na jednoj strani).

Staviti listić na jaje, prekriti ga sa komadom čarape, zategnuti čarapu preko jajeta, zavrnuti je i svezati čvrsto koncem.

Kada je pripremljeno, ostatke čarape odseći makazama.

Ukoliko vam je proces zavijanja u čarape komplikovan, možete ostaviti nekoliko jaja bez listića i čarapa kako bi dobila jednoličnu, crvenu boju lukovine.

Poređati trećinu lukovine na dno šerpe, na nju poslagati 10 pripremljenih jaja, staviti drugu trećinu lukovine, ponovo poređati jaja i pokriti ostatkom lukovine. Naliti hladnu vodu 4 prsta iznad lukovine, dodati so i sirće i staviti da se kuva.

Za što bolje primanje boje nakon što se se jaja skuvala ostavite ih još pola sata da odstoje u lukovini.

Kada se jaja prohlade, makazama skidajte uvezane čarape, a osušena jaja, za sjajan izgled, premažite krpicom na koju ste nakapali ulje, prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar