U trendu

Tek opran veš je grub na dodir? Koristite više praška nego što je potrebno, evo kako da lako uklonite višak

Oprali ste veš, izvadili ga iz mašine, a on je krut i grub na dodir? Ovo je znak da apsolutno koristite više praška za pranje nego što je potrebno.

Kakve probleme to može da izazove?

Sa veša ćete skinuti prljavštinu, ali će se tkanina brže i lakše habati, boja će nestajati, a odeća će postati neudobna za nošenje. Pritom, možete da dobijete i alergijsku infekciju.

Ukoliko u veš mašinu budete sipali više praška, stvoriće se višak pene, a veš će se zalepiti jedan za drugi i neće moći dobro da se ispere. Pritom, tragovi praška će biti vidljivi na odeći. Uz sve to rizikujete i da vam se mašina pokvari, jer se višak stvrdnutog praškastog deterdženta teško rastvara, pa će samim tim teže izaći iz mašine.

Ono što, takođe, može da se dogodi jeste da se komadići praška nakupe u odvodnom crevu i da ga zapuše.

Zato je jako važno da obratite pažnju na to koliko praška sipate. Recimo, za prosečnu mašinu od osam kilograma veša (ukoliko veš nije previše prljav) dovoljne su dve kašike praška. U slučaju da veš perete na ruke, biće vam potrebno mnogo manje.

Sve zavisi i od kvaliteta deterdženta koji koristite, jer koncentrati imaju jaču moć pranja i uglavnom su duplo jači u odnosu na običan prašak, što znači da je potrebno staviti ga duplo manje nego što biste to uradili u slučaju da koristite običan deterdžent.

Kako da uklonim višak deterdženta?

Kako bi se izbegle iritacije na koži, potrebno je skinuti višak praška koji je ostao na vešu. Potopite veš u vodu u koji ste dodali i šolju sirćeta (pomoći će da se višak deterdženta brže i lakše skine sa veša), a zatim vidljive tragove praška istrljajte i veš ostavite sat vremena u ovom rastvoru.

Nakon toga, ubacite veš u mašinu i uključite samo ispiranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar