U trendu

Tek oprani veš ne miriše? Evo u čemu je problem i trikovi kako ga rešiti

Svi želimo čist, mirisan i mekani veš. Ali šta ako ste koristili deterdžent i omekšivač i pravilno centrifugirali, ali tek oprano rublje ne miriše prijatno kako bi trebalo?

Donosimo nekoliko korisnih saveta kako na se može postići rezultat koji će vas veseliti

Ne odlažite sušenje

Često se dogodi da rublje ‘prenoći’ u mašini ako se opere, na primer, uveče. Ta greška nas košta i neprijatnog mirisa i buđi koja se brzo hvata na vlažna mesta. U bubanj dodajte šoljicu sirćeta ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pregradu i pokrenite program za pranje. Pripazite kada se voda u mašini zapeni, tada je ugasite i ostavite tako da odstoji 8-9 sati, možete preko noći. Ujutro je opet pokrenite, a po završetku pranja odeću stavite da se suši na vazduhu.

Proverite mašinu za veš

Pre stavljanja odeće za pranje, pogledajte unutrašnjost bubnja: između nabora brtve mogla bi da se krije ustajala voda i smrdljivi ostaci deterdženta koji će tokom pranja širiti neprijatne mirise. Još jedan deo mašine često se zanemaruje, a krije svakakva ‘blaga’. Potrebno je redovno čistiti i pregradu za doziranje deterdženta i omekšivača. Koristite toplu vodu i sirće, a nedostupna mesta dohvatite starom četkicom za zube.

Ne opterećujte previše bubanj

Svaka mašina za veš ima svoju maksimalnu količinu rublja koje se može prati, iznad koje nisu zagarantovani dobri rezultati pranja. Pretrpavanje nije dobra ideja jer ako odeća nema dovoljno mesta za prevrtanje u bubnju, onda neće biti u potpunosti čista. Proverite u uputstvu za korišćenje mašine koja je maksimalna težina veša i držite se toga. Ako pređete tu granicu, deterdžent neće moći da se ravnomerno raspodeli kroz rublje pa će tako neke mrlje ostati netaknute.

Ne stavljajte previše deterdženta

Možda mislite da će dodavanjem više deterdženta ili omekšivača vaše rublje biti čistije i mirisnije, ali nije tako. Naprotiv, prekomerna doza ovih proizvoda neće nestati u fazama ispiranja, već će ostati upletena u vlakna tkanine, stvarajući neprijatne mirise. Idealna mera deterdženta je trećina merice, dok se za jako prljav veš preporučuje pola merice. Kad je reč o omekšivaču, smanjena količina ili korišćenje alkoholnog sirćeta umesto omekšivača je rešenje.

Ostavljajte vrata mašine otvorena

Na kraju pranja ne zaboravite da ostavite otvorena vrata mašine i posvetite minut sušenju unutrašnjosti čistom pamučnom krpom. Od vlage u zatvorenom prostoru stvara se plesan, a topla voda ne može da ubije sve bakterije s donjeg veša i kuhinjskih krpa, koje se na vlažnom području množe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar