U trendu

Teške bolesti mogu da izazovu prljave stvari po stanu, čistite ih redovno jer mogu ugroze i život

Opasni mikroorganizmi, grinje i drugi napasnici nisu vidljivi golim okom, ali žive u stanu sa nama i u svakom su domaćinstvu.

U povoljnim uslovima će se razmnožiti do te mere da mogu ugroziti ljudsko zdravlje, čak i u okruženju koje smatramo potpuno sigurnim, poput doma.

Zbog toga je ključna redovna higijena, a pritom posebnu pažnju valja posvetiti kritičnim mestima koja su kao stvorena za razvoj patogena.

1. Prljava posteljina
Na čaršafima ležimo i one, kao i odeća, upijaju tečnost od ostataka znoja, telesnih tečnosti do dlaka i kože… Prema jednom istraživanju, za sedam dana s čoveka padne oko 14 grama sitnih čestica kože, a to se sve uvuče u posteljinu i pogodno je tlo za hranjenje, a time i razmnožavanje grinja.

Fekalije i ostali otpad koje te sićušne životinjice ostavljaju za sobom mogu rezultovati pogoršanjem ekcema, pojavom sezonskih alergija, iritacija kože i drugih ozbiljnih stanja. Takođe, prašina i grinje u krevetu mogu biti okidači za pojavu astme. Zato, menjajte posteljinu svake sedmice i operite je na minimalno 60 stepeni.

2. Neodržavani sistemi grejanja i hlađenja
U sustavima za grejanje i hlađenje, ako se ne čiste redovno, mogu se nagomilati buđa, bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi štetni za zdravlje. Udisanje tih čestica može rezultovati alergijom, a u ozbiljnijim situacijama i pojavom legionarske bolesti tj. legionelom. Uzročnik je opasna bakterija koja u ljudsko telo ulazi respiratornim sistemom i u nekim slučajevima je smrtonosna.

– Legionarska bolest se može javiti kao blagi oblik, pa sve do teške upale pluća s visokom stopom smrtnosti. Inkubacija iznosi od 2 do 10 dana. Ova multisistemska bolest, osim pluća zahvata jetru, bubrege, probavni trakt i centralni nervni sistem. Prvi simptomi su vrlo visoka telesna temperatura (iznad 39°C) koja je praćena drhtavicom. Javljaju se i drugi simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima, opšte slabosti, mučnine, povraćanja i sl. U početku bolesnik ne kašlje. Nakon dva do pet dana javlja se suvi, nadražujući kašalj koji postupno postaje produktivan, te drugi respiratorni simptomi. Legionarska bolest se leči antibioticima i simptomatski. Oporavak je dug, te su promene na plućima vidljive i mesec dana nakon početka bolesti – objasnili su lekari.

3. Stari usisavači
U studiji objavljenoj u časopisu „Environmental Science & Technology“ testirali su više od 20 vrsta usisavača različitih robnih marki, cena i starosti. Otkrili su da je svaki od njih ispuštao prašinu, bakterije i alergene u vazduh, a mi ih potom udišemo.

Međutim, kod starijih modela i onih s neadekvatnim filterom, zagađenje vazduha je bilo puno ozbiljnije nego kod ostalih vrsta usisavača. Najbolji izbor su usisavači s visokoefikasnim filterom za hvatanje sitnih čestica (HEPA) koji treba redovno čistiti.

4. Dlake kućnih ljubimaca
Nagomilane dlake kućnih ljubimaca i sve ostalo što ispada s njih, uključujući mikroskopske komadiće mrtve kože, mogu izazvati kijanje i šmrcanje kod ukućana. Prema američkoj Udruzi za pluća, najbolji način zaštite od alergijskih reakcija je držanje dlakavih ljubimaca što dalje od nameštaja tapaciranog tkaninom i tepiha.

Osim toga, potrebno je češće čistiti i usisavati kuću. Ako ste alergični na polen, morate četkati i prati kućne ljubimce češće jer skupljaju polen koji se hvata na dlaku dok trče po prirodi.

5. Sredstva za čišćenje
Većina proizvoda za čišćenje doma prepuna je potencijalno opasnih hemikalija koje u telo mogu ući udisanjem i kroz kožu i ugroziti zdravlje. Bolji izbor su prirodna sredstva za čišćenje kao što su limun, sirće i soda bikarbona.

6. Buđa na zidovima, pločicama, kadi…
Ružne crne mrlje na zidovima, rubovima kade, umivaonika ili sudopere nakupine su buđe kojima vlažno okruženje savršeno odgovara za razmnožavanje. Buđa u domu nikako nije dobra za zdravlje, posebno ako nastaje u vlažnim zidovima i oko prozora.

Udisanje njenih vrlo sitnih čestica može iritirati oči, nos i grlo i uzrokovati poteškoće s disanjem, kašalj, alergijske reakcije. Može izazivati mučninu i glavobolju, ali i pogoršati simptome astme. Buđa može biti skrivena iza nameštaja, pločica, drvenih oplata na zidovima, ispod gumenih podložaka u kadi, unutar gumenih dečjih igračaka i drugih manje vidljivih mesta, pa obratite pažnju i na to.

Dobro je znati da postoje biljke koje filtriraju vazduh u domu te pomažu smanjivanju količine buđe. Među njima je bršljan, a do tog zaključka došli su stručnjaci u NASA-i nakon proučavanja kućnih biljaka. Kažu kako bršljan uklanja 60 odsto buđe iz vazduha  i 58 odsto čestica od fekalija, i to za samo šest sati od stavljanja biljke u prostor.

7. Boja na bazi olova
Kada se boja na bazi olova počne ljuštiti sa zidova, nastaje olovna prašina. Izloženost tim sitnim česticama može dovesti do oštećenja mozga, nervnog sistema, bubrega i drugih organa. Iako je danas u domovima zabranjeno koristiti boje od olova, još ih možete pronaći na starim zidovima pojedinih kuća.

Zidovi zgrada izgrađenih pre 1978. godine u SAD-u najverovatnije su obojeni takvim bojama. Boje na bazi olova mogu biti skrivene ispod slojeva novih, bezolovnih boja. Lako je moguće da se razgrade zbog starosti, a olovne čestice rasprostrane domom tokom radova na uređenju ili bušenja zidova.

8. Ladice frižidera
Ceo frižider, pa i ladice, trebalo bi često čistiti, odnosno držati ih sterilnim koliko je moguće. Tu se mogu skrivati brojni mikroorganizmi, uključujući E.coli i salmonelu…

Ove bakterije su uzročnik  trovanja hranom, ali i težih stanja koja mogu voditi do zatajenja bubrega. Sredstvo za dezinfekciju napravite sami od tri neškodljiva sastojka.

Za čišćenje frižidera treba vam:

  • pola litre vode
  • 50 ml medicinskog alkohola
  • par kapi eteričnog ulja s antibakterijskim svojstvima, kao što su od limuna, lavande ili čajevca.

Sve stavite u bocu s prskalicom, promućkajte, i nanesite po površini koju dezinficirate, a zatim obrišite, prenosi Reader’s digest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar