U trendu

Teško ćete ih ubiti: Tri sobne biljke koje su najbolji izbor za početnike

Većina ljudi koji se po prvi put odluče za gajenje sobnih biljaka razmišljaju logično i biraju biljke za koje misle da im ne treba puno brige

Problem je što takvim biljkama smatraju one koje uspevaju i u pustinji pa kupuju kaktuse i sukulente. Međutim, iako ne traže puno vode, u kućnim uslovima nisu baš lake za održavanje.

Zato, ako ne želite da bespomoćno gledate kako vaši biljni ukućani lagano umiru, radije izaberite neke od biljaka kojima zaosta ne treba mnogo brige i opraštaju greške uzgajivača početnika.

Zamija

Zbog njenog sjajnog lišća za zamiju često misle da je  veštačka biljka, a možda ćete to pomisliti i sami kad vidite da uspeva uprkos vašem, verujemo nenamernom zanemarivanju. Međutim, zamija nudi puno više od plastične biljke, jer poboljšava kvalitet zraka, a navodno i kognitivne funkcije pa može da bude odlična stona biljka. Voli sušna tla i nedirektnu sunčevu svetlost, ali može preživeti i lošije osvetljenje. Zahvalna je i zbog činjenice da rijetko treba presađivanje.

Ubiti zamiju zapravo nije teško, a sve što treba da uradite je natopite dobro vodom i ne dopustite da ona oteče. Ali, verujemo da vam to nije cilj, pa se pobrinite da saksija u kojoj se vaša biljka nalazi ima rupe za drenažu.

Zlatni puzavac

Ako ste skloni zaboravljanju, pa postoji opasnost i da zaboravite na svoje sobne biljke, ova vijugava loza sa srcolikim listovima može biti odličan izbor za vas. Zlatni puzavac brzo raste i odlično uspeva u visećim saksijama. Korisni su i u uklanjanju zagađivača vazduha poput ugljen-monoksida, što vazduh u zatvorenom prostoru čini sigurnijim za udisanje.

Zlatni puzavac voli nedirektnu sunčevu svetlost, ali dobro se snalazi i s fluorescentnom rasvetom. Treba ga zalivati jednom nedeljno obilnije, a dobro komuniciraju ukoliko su žedni, o čemu će vas obavestiti svojim jako obešenim listovima.

Svekrvin jezik (zmijin jezik)

Ova biljka koja kiseonik proizvodi i tokom dana i tokom noći korisna je u spavaćoj sobi jer vam može poboljšati kvalitet sna, a pravi izbor za početnike je zbog toga što je stvarno teško ubiti. Svekrvin ili zmijski jezik gotovo da može preživeti i u tami. Ova biljka zapravo je sukulent, iako svojim visokim rastom u odnosu na vizuelno prilično ravne sukulente ne ostavlja taj utisak. Sukulenti rastu prema suncu i stoga ih je potrebno redovno rotirati kako bi imali ujednačen rast, ali svekrvinom jeziku to nije potrebno.

Biljka je otporna na sušu, a u zimskim mesecima mogu podneti i dva meseca između zalivanja. Sve što treba da imate na umu je da više vole podlivanje, nego prelivanje i da ih ne treba zalivati svakodnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.