U trendu

„Tihi ubica“ vreba iz kuhinje: Ispušta kancerogene materije čak i kad se ne koristi

Nova studija povezuje plinske šporete s jednim od osam slučajeva astme u detinjstvu, objavila je američka Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda, ističući kako će razmotriti njihovu zabranu.

Negativan uticaj ovih uređaja na zdravlje ljudi je daleko veći pa onima koji se ne žele ili ne mogu da se odreknu šporeta na gas, savetuje se nekoliko načina za smanjenje njegove štetnosti, piše hedgehogelectric.com.

Izvor zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru?

Bez sumnje, da. Postoje dva načina na koje plinske peći zagađuju naše domove. Prvi je najočigledniji – kad su u upotrebi. Izgarajući gas stvara toplotu koja uzrokuje vezanje kiseonika i azota plamenom.

Oni se kombinuju kako bi stvorili azot oksid i azot dioksid, zajednički poznate kao NOx, koji mogu iritirati pluća. Ali to nije jedino jedinjenje oko kojeg treba brinuti. Kuvanje na plin takođe može emitovati ugljen monoksid, čestice, pa čak i formaldehid. Svi oni imaju razne štetne uticaje na zdravlje i mogu uticati na disajni i kardiovaskularni sistem.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da šporeti na plin ispuštaju otrovna jedinjenja čak i kada se ne koriste. Među onima koji najviše zabrinjava je benzen, koji je kancerogen. Studija PSE Health Energy otkrila je benzen u 99 posto uzoraka uzetih u domovima u Kaliforniji. Druge otkrivene hemikalije uključuju ksilen, toluen i etilbenzen koji takođe mogu uzrokovati probleme s disajnim sistemom pa čak i rak.

Studija PSE Health Energy otkrila je da gasne peći mogu da emituju onoliko benzena koliko i cigareta, što ih čini sličnim pasivnom pušenju.

“Možete postići isti nivo benzena samo ako imate ugašenu peć u svojoj kući kao što biste očekivali da ćete videti u kući s pušačima”, rekao je Set Šonkof, izvršni direktor PSE Energy Health.

To je, naravno, samo kada je šporet ugašen. Istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da emisije NOx kada je ovaj uređaj u upotrebi mogu premašiti sigurnosne standarde za kvalitet spoljnog vazduha za nekoliko minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (8)