U trendu

‘Tihi ubica’ vreba vaše biljke: Pripazite gde ih držite

Verovatno nema doma koji nije ukrašen saksijama sa sobnim biljkama. Ali treba paziti gde i pored čega ih stavljate jer postoji „tihi ubica“ koji bi mogao da dovede do njihove smrti, prenosi Express.

Verovali ili ne, činija sa voćem pored biljke može prouzrokovati više štete nego što mislite.

Etilen je prirodni biljni hormon poznat cvećarama kao „tihi ubica“ koji može da zaustavi rast biljaka, izazove deformitete, uvijanje listova, spreči cvetanje i izazove prerano odumiranje cveća.

Kako sprečiti umiranje biljaka?

Neke biljke su osetljivije na etilen od drugih. Među najgorim „prestupnicima” u posudi za voće su jabuke, banane, dinje, kruške i breskve, koje sazrevanjem proizvode značajne količine etilena. Čak i paradajz, iako nije tako moćan, ipak doprinosi nivou etilena.

Ne radi se samo o voću i povrću, etilen iz izduvnih gasova vozila takođe može štetiti rastu biljaka, pupoljcima i cvetanju.

Ali ako pomeranje činije za voće nije opcija, razmislite o korišćenju apsorbera etilena, sličnih onima koje koriste cvećari da bi produžili vek rezanog cveća. Oni se mogu staviti u posudu sa voćem kako bi se smanjila izloženost biljaka etilenu.

Pored toga, mogu se čuvati u frižideru kako bi hrana osetljiva na etilen, poput brokolija, kupusa i karfiola, duže ostala sveža, prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.