U trendu

To je samo zbunjuje: Najveća greška koju pravimo s mašinom za pranje posuđa

Kao i svaki drugi uređaj, mašina za pranje sudova ima svoja ograničenja i pravila koja se moraju poštovati kada je koristite.

Da li ste znali da je mašinu za sudove izmislila žena? Američka inovatorka Džozefin Kokran bila je umorna od provođenja sati nad sudoperom i 1886. godine dizajnirala je prvu komercijalno uspešnu mašinu za pranje sudova. Nakon što je osvojila nagradu na Svetskoj izložbi u Čikagu, otvorila je fabriku za proizvodnju mašina za pranje sudova koje su se prodavale po ceni od oko trista dolara.

Mašine za pranje sudova su danas mnogo sofisticiranije i mnogo skuplje od Džozefininog originalnog nagrađivanog modela. Štaviše, na sajtu How Stuff Works ističu da su moderne mašine za pranje sudova skoro kao roboti. Sve poslove (skoro) obavljaju sami, a mogu čak i da odrede koliko mora da bude topla voda, kao i da procene kada je posuđe čisto.

U nekim slučajevima možemo zbuniti mašinu za pranje sudova. Naime, uobičajena je navika da se operu tanjiri, tiganje i drugo prljavije posuđe pre stavljanja u mašinu za pranje sudova. Ovo radimo jer mislimo da će se posuđe bolje oprati i da se mašina za pranje sudova neće zaprljati ostacima hrane. Međutim, ovo je možda važilo za starije modele, prenosi Zadovoljna.hr.

Kod novijih modela, zapravo je mnogo bolje ništa ne ispirati pre nego što ga stavite u mašinu. Savremeni uređaji ne samo da imaju sopstvene verzije pretpranja, već mogu da otkriju i koliko je prljavštine na sudovima. Zbog toga, ispiranje sudova u sudoperu može zavarati senzore mašine za pranje sudova da posuđe nije tako prljavo kao što je zaista. Mašina za pranje sudova će tada izabrati kraći ciklus pranja i posuđe neće biti dovoljno dobro oprano.

Osim toga, prethodno ispiranje samo troši više vode, a posuđe neće biti ništa čistije. Naravno, potrebno je ukloniti ostatke hrane iz posuđa, ali to ne morate da radite ako je na tanjiru ostalo nekoliko mrvica hleba.

Nije svako posuđe pogodno za pranje u mašini za pranje sudova, a to se pre svega odnosi na oštre noževe, jer se mogu oštetiti. Naime, proces pranja može otupiti oštre ivice, a jake hemikalije i vlažna sredina mogu korodirati čelik. Naročito ako ste potrošili novac na dobre noževe – perite ih samo ručno. Posuđe i drugo drveno posuđe, fini porculan, kristal, kao ni posuđe od aluminijuma, bakra ili livenog gvožđa takođe ne treba prati u mašini za pranje sudova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar